Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Η ΣΤΑΣΥ ζητάει από τις εργολαβικές εταιρείες υπεύθυνη δήλωση για να τις πληρώσει

Ένα σημαντικό βήμα για την προάσπιση των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες κάνει η νέα διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, του φορέα που διαχειρίζεται το μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ της πρωτεύουσας.

Από σήμερα, οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα του δικτύου, θα εξοφλούνται για τα δεδουλευμένα, με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση πως έχουν πληρώσει τους εργαζομένους και έχουν διευθετήσει τις εργοδοτικές τους εισφορές.
Είναι το πρώτο μέτρο μετά τη σκληρή ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΣΤΑΣΥ για το πρόσφατο επεισόδιο ρατσιστικής συμπεριφοράς άνδρα της εταιρείας φύλαξης σε μετανάστη.

«Εφαρμόσαμε τον κανονισμό και επιβάλαμε πρόστιμο», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Βόγκας, προσθέτοντας ότι έχει επιβληθεί και επίπληξη, στοιχεία που θα μετρήσουν σε επόμενο διαγωνισμό.

Μελλοντικός στόχος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, είναι να επανέλθουν αυτές οι υπηρεσίες στο Δημόσιο και αναζητούνται λύσεις.

Η ΣΤΑΣΥ καταβάλλει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο για τη φύλαξη του δικτύου από 220 άτομα.

Στα άμεσα βήματα της νέας διοίκησης είναι η αναδιάρθρωση του προσωπικού, για να καλυφθούν τα κενά και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους επιβάτες.

Υπολογίζει ότι λείπουν 100 οδηγοί και 50 ελεγκτές κομίστρου, καθώς και τεχνικοί, γι’ αυτό γίνεται εσωτερική πρόσκληση, ώστε να καλυφθούν τα κενά με εθελοντικές μετακινήσεις και να αξιοποιηθούν οι 220 απολυμένοι του 2009 που επανήλθαν.

Οι ελλείψεις καλύπτονται με υπερωρίες, που κοστίζουν 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι τα οικονομικά, που το 2015 παρουσίασαν έλλειμμα 26 εκατ. ευρώ.

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι, όπως μας εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ: η εισιτηριοδιαφυγή, που αυξήθηκε την περασμένη χρονιά και υπολογίζεται σε 20%, καθώς και η χωρίς μελέτη πολιτική απόφαση για μείωση της τιμής της μηνιαίας κάρτας στο μετρό από 45 στα 30 ευρώ, που τελικά δεν λειτούργησε ως κίνητρο για την αύξηση των πωλήσεων.

«Θα ενισχύσουμε τη δύναμη των 120 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ που έχουν εκπαιδευτεί για να κάνουν ελέγχους», τονίζει ο Π. Βόγκας και αποκαλύπτει ότι το 95% των επιβατών που εντοπίζεται χωρίς εισιτήριο καταβάλλει τα υψηλά πρόστιμα.

Τα ετήσια έσοδα της ΣΤΑΣΥ από αυτήν την πηγή φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η εικόνα θα αλλάξει από τον Ιανουάριο με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Προβλέπεται να λειτουργήσουν μπάρες σε όλες τις εισόδους του μετρό και του Ηλεκτρικού, ενώ θα υπάρξουν μέτρα για τη στροφή των επιβατών σε εβδομαδιαίες και μηνιαίες κάρτες.

Μας εξηγεί ότι η εκτύπωση εισιτηρίων, που έχει κινδύνους παραχάραξης, κοστίζει πολύ ακριβά στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο νοικοκύρεμα των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων από διαφήμιση σε συρμούς και σταθμούς.

«Κανόνες και διαφάνεια», υπόσχεται με νόημα το κορυφαίο στέλεχος της ΣΤΑΣΥ.

Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η νέα διοίκηση έκανε ήδη δύο κινήσεις προς το επιβατικό κοινό.

Σε όλους τους σταθμούς του μετρό και του Ηλεκτρικού ακούγεται κλασική μουσική και μέσω το metrostages.gr απευθύνεται σε νεανικά γκρουπάκια που θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε επιλεγμένους σταθμούς.

Επίσης, οι χώροι που υπάρχουν σε ορισμένους σταθμούς θα προσφέρονται σε κοινωνικούς φορείς τις ημέρες που δεν ενοικιάζονται για εμπορικές χρήσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου