Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

«Φύλλο και φτερό» οι αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης για υπερκοστολογήσεις

Μικτά κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα από επιθεωρητές του Υπουργείου Μεταφορών και Οικονομικών διατάχθηκαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη να κάνουν "φύλλο και φτερό" τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Ο έλεγχος υποδείχθηκε καθώς σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης που ανήκουν σε ιδιώτες επιδοτούνται σκανδαλωδώς από το Κράτος βάσει παλαιότερης σύμβασης παραχώρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία μόνο τα τελευταία 7 χρόνια οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης έλαβαν κρατικές επιδοτήσεις ύψους 750 εκ.ευρώ έχοντας στο στόλο τους μόλις το 1/5 των λεωφορείων της Πρωτεύουσας, καθώς και την ίδια αναλογία σε δρομολόγια και προσωπικό σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας, οι οποίες για το ίδιο χρονικό διάστημα επιδοτήθηκαν με μόνο 780 εκ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υποδομών σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση και τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου από τονΟΑΣΘ, ώστε να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση. 

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη συγκοινωνιολόγων ενώ ένα όχημα του Οργανισμού Συγκοινωνιών Αθήνας (λεωφορείο, τρόλλεϋ) λαμβάνει επιδότηση για επισκευές και έξοδα συντήρησης 55.000 ευρώ ετησίως, ένα αντίστοιχο λεωφορείο στη συμπρωτεύουσα επιδοτείται με 210.000 ευρώ.

Μεγάλες είναι επίσης οι διαφορές κόστους στην επιδότηση ανά εργαζόμενο (16.000 ευρώ στην Αθήνα, 50.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη) αλλά και στην επιχορήγηση ανά επιβάτη (20 λεπτά του εισιτηρίου στην Αθήνα, 80 λεπτά στη Θεσσαλονίκη). 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου