Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ερώτηση στη Βουλή για τα αρχαιολογικά και το χρονοδιάγραμμα του Μετρό Θεσσαλονίκης


Ερώτηση στη Βουλή για το Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ο βουλευτής θέτει ως θέμα τις αρχαιότητες που βρέθηκε στις ανασκαφές και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τη φύλαξη, αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ενώ αυτό προβλεπόταν να το καλύψει ο κύριος του έργου.

Επίσης μιλά για μετατόπιση του κόστους και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της παρέμβασης στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και από την γνωμοδότηση της 24ης Φεβρουαρίου 2014 περάσαμε σε νέα γνωμοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα να είναι αμφισβητούμενο αν τελικά κατασκευαστεί ο σταθμός.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε ελλειπή μέτρα προστασία, φύλαξης και συντήρησης όλων αυτών των ευρημάτων με αποτέλεσμα να ελοχεύει ο κίνδυνος φθορών και μόνιμων αλλοιώσεων.

Τέλος καταλογίζει στο Υπουργείο Υποδομών απουσία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το έργο και την απόδοση του σε λειτουργία.

Ο κος Γκιουλέκας ρωτά, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών βάσει ποιών μελετών πρόκειται να γίνουν εργασίες φύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, ποιο είναι το ακριβές και πλήρες χρονοδιάγραμμα αλλά και το κόστος για τις αρχαιότητες, αν αυτές οι εργαίες θα γίνουν χωρίς την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, αν το ΥΠΠΟ ανέλαβε το κόστος για τα αρχαιολογικά, αν θα κατασκευαστεί ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ καιγια το πότε θα ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες στη βασική γραμμή και πότε θα αποδοθεί το Μετρό προς χρήση. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου