Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Δημοπρατήθηκε η Υποθαλάσσια σήραγγα Σαλαμίνας

Μετά από 4 χρόνια όταν ανακοινώθηκε η δημοπράτηση του έργου στο Υπουργείο Υποδομών σήμερα κατατέθηκαν 3 προσφορές για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος.

Συνολικά κατατέθηκαν 3 προσφορές σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών. Η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ και η Κ/Ξ Vinci Consessions-Vinci Highways - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις θα είναι οι υποψήφιοι για να αναλάβουν αυτό το έργο καθώς κατέθεσαν την σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Από την προεπιλογή θα κριθεί αν θα περάσει μία ή περισσότερες εταιρείες.

Το επόμενο διάστημα θα είναι και το κρίσιμο καθώς πρόκειται για έργο που δημοπρατήθηκε με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 2 - 2,5 χρόνια όπου θα ξεκαθαρίσει το φυσικό αντικείμενο του έργου, ενώ θα συμμετέχουν όσες εταιρείες προκριθούν ως τελικές υποψήφιες και θα κληθούν να δώσουν τις οριστικές τους προσφορές. 

Μετά θα ακολουθήσει η ανάδειξη του αναδόχους (παραχωρησιούχος) που θα αναλάβει το project και φυσικά θα οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα του έργου που θα πιθανότατα θα φτάσει μέχρι το 2023-2024. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι φυσικά και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Το πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας είναι το 2ο σε κίνηση Πανευρωπαϊκά μετά από το Ντόβερ - Καλαί μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας και θεωρείται ως ένα από τα πιο εμπορικά έργα. 

Ουσιαστικά μιλάμε για την πρώτη δημοπράτηση πολύ μεγάλου έργου και θα ανήκει σε μία γενιά έργων που θα τρέξουν την επόμενη 6ετία και θα συνεχίσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα καθώς τα έργα των αυτοκινητόδρομων ολοκληρώνονται τους επόμενους 12-16 μήνες.

Επίσης είναι φανερό πως το Υπουργείο Υποδομών επιθυμεί μία δυνατή δημοπράτηση που θα αποδείξει την δυναμική που έχει αποκτήσει το έργο αλλά και το ίδιο το Υπουργείο με νέες μεγάλες δημοπρατήσεις. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε πάνω από 350 εκ.ευρώ.

Το έργο 
Το έργο της μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Σαλαμίνας - Περάματος αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1 χλμ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό μήκος έργου περί τα 3 χλμ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάματος μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τμήματα παράκαμψης των πόλεων Περάματος και Σαλαμίνας μήκους περίπου 14,5 χλμ.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το οδικό τμήμα θα εκτείνεται από την υπάρχουσα Λεωφόρου Σχιστού - Σκαραμαγκά, µε την οποία συνδέεται µε ανισόπεδο κόμβο, οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά και μέχρι την περιοχή του κολυμβητηρίου Περάματος όπου δημιουργείται κόμβος για την σύνδεσή του µε την υφιστάμενη οδό Περάματος - Κερατσινίου - Πειραιά.

Ακολουθεί η υποθαλάσσια ζεύξη µε οδική σήραγγα και στη συνέχεια όδευση επί της νήσου του Αγίου Γεωργίου κατ΄ επέκταση της υπάρχουσας οδικής σύνδεσης της νήσου Αγίου Γεωργίου µε τον Ναύσταθµο.

Στην περιοχή των Παλουκίων προβλέπεται η δημιουργία κόμβου για τη σύνδεση µε την υπάρχουσα οδό Παλουκίων - Αμπελακίων / Σαλαμίνας καθώς και µε το Ναύσταθμο, διατηρούμενης και της σύνδεσης της οδού Αμπελακίων / Σαλαμίνας µε τον Ναύσταθμο.

Στη συνέχεια ακολουθεί όδευση Βόρεια του οικισµού των Παλουκίων και δηµιουργία δεύτερου κόµβου εισόδου προς τον Ναύσταθµο. Θα δημιουργήσει στην περιοχή εντυπωσιακές υποδομές και επί της ουσίας θα δημιουργήσει μία συμπαγή ένωση με την Αττική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προβληματισμός επικρατεί φυσικά για την τύχη των σημερινών φέρρυ που εκτός της μετακίνησης της οποίας προσφέρουν, απασχολούν και ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων που σε περίπτωση υλοποίησης του έργου αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου