Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Το τραμ συναντιέται με το μετρό

Η σύνδεση της παραλιακής γραμμής του τραμ με το δίκτυο του μετρό είναι το πρώτο έργο που θα προωθήσει κατά προτεραιότητα η νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό».

Πρόκειται για επέκταση 1,1 χλμ., με δύο νέους σταθμούς και με διακλάδωση από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, η οποία θα συνεχίζει κατά μήκος της δυτικής πλευράς του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό για να «κουμπώσει» με το μετρό στον σταθμό της Αργυρούπολης.

Το έργο, με προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, θα συνδυαστεί με έργα αναβάθμισης του μοναδικού αμαξοστασίου του τραμ που λειτουργεί προς την πλευρά της πρώην αμερικανικής βάσης.

Χθες δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την αγορά 25 νέων συρμών για το τραμ, με προϋπολογισμό 64,25 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 3 Μαΐου και η παράδοσή τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί 2,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Οι καθυστερήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για τα έργα στον Πειραιά, που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθούν πριν από τις αρχές του 2019 η γραμμή θα εξυπηρετηθεί με τους διαθέσιμους συρμούς και με αραίωση των δρομολογίων σε όλο το δίκτυο του τραμ.

Τα έργα στο τραμ είναι μέρος του προγραμματισμού τής «Αττικό Μετρό» για το τρέχον έτος που περιλαμβάνει επίσης:
  • Την κατασκευή νέων επιφανειακών χώρων στάθμευσης δίπλα σε τρεις σταθμούς του μετρό, Εθνική Άμυνα, Χαλάνδρι και Δουκ. Πλακεντίας. 
  • Την υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού από το Νέο Φάληρο ως τον Πειραιά, με την προσθήκη ενός υπόγειου σταθμού στα Καμίνια προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. 
Σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών προετοιμάζεται επίσης ο διαγωνισμός για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του μετρό.

Πρόκειται για το κομμάτι των 12 χλμ. από το Άλσος Βεΐκου ως την περιοχή Γουδί, με 14 νέους σταθμούς και προϋπολογισμό της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ.

Το θετικό είναι ότι επίσημα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Β. Χόγερ, έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει το 75% του προϋπολογισμού σε έργα μετρό και τραμ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση του υπόλοιπου 25%, αφού η ΕΤΕπ είναι αρνητική σε ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου