Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πολλά Ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι ανοχύρωτα

Οι δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ώθησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ παράλληλα προκάλεσαν ερωτήματα κατά πόσον οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχονται προτού εισέλθουν στον τερματικό σταθμό. 

Η επίθεση στο αεροδρόμιο, που εξυπηρετεί πάνω από 23 εκατ. ταξιδιώτες ετησίως, έφερε στη μνήμη μια εξίσου φονική επίθεση στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011. 

«Μου κάνει εντύπωση ότι μόνο το μισό αεροδρόμιο είναι ασφαλές. Θα έπρεπε ολόκληρο το αεροδρόμιο να είναι ασφαλές, από τη στιγμή που φτάνεις στο πάρκινγκ του αεροδρομίου», σχολίασε ο Μάθιου Φιν, διευθύνων σύμβουλος της ανεξάρτητης εταιρείας ασφάλειας πτήσεων Augmentiq στο Ρόιτερς.

Οι Αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας και αύξησαν τον αριθμό των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες στα αεροδρόμια του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, στα σύνορα και αλλού, καθώς και σε άλλους κόμβους συγκοινωνιών. 

Οι αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να οδηγήσουν τις πτήσεις τους να προσγειωθούν σε κοντινά αεροδρόμια. 

Στις ΗΠΑ πρόσθετα μέτρα ελήφθησαν στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι. 

Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό σε δυτικοευρωπαϊκό αεροδρόμιο είχε καταγραφεί το 2007, όταν δύο άτομα προσπάθησαν να οδηγήσουν ένα τζιπ γεμάτο με προπάνιο στο κτίριο του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία. 

Έκτοτε, πολλά αεροδρόμια ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας και άλλαξαν τις ζώνες διέλευσης Ι.Χ. για να εμποδίσουν ιδιωτικά αυτοκίνητα να πλησιάζουν υπερβολικά κοντά στα κτίρια του τερματικού σταθμού, αν και οι είσοδοι παρέμειναν σε γενικές γραμμές ελεύθερες για πεζούς. 

Υπηρεσία του ΟΗΕ επρόκειτο να αναθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο τον περασμένο Οκτώβριο.

Η σχετικά ελεύθερη πρόσβαση πολλών ευρωπαϊκών αεροδρομίων έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ασία, όπου έγγραφα και αποσκευές των επιβατών ελέγχονται πριν εισέλθουν στο κτίριο του αεροδρομίου. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές τους περνούν από διπλό έλεγχο, τη στιγμή που εισέρχονται στο κτίριο του αεροδρομίου και μετά το check-in, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Μόσχα.

«Δύο τρομοκράτες που εισέρχονται στον τερματικό σταθμό με εκρηκτικούς μηχανισμούς συνιστούν αναμφισβήτητα κολοσσιαία αποτυχία», ανέφερε ο Πίνι Σιφ, πρώην επικεφαλής ασφαλείας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβιβ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Ισραηλινής Ενωσης Ασφαλείας. 

Στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου οι Αρχές βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό από τον φόβο επιθέσεων από άνδρες της αλ Σαμπάμπ με βάσεις στη Σομαλία, οι επιβάτες υποχρεώνονται να κατέβουν από τα αυτοκίνητά τους, τα οποία ερευνώνται σε σημείο ελέγχου ένα χιλιόμετρο από τον κεντρικό τερματικό σταθμό. 

Στο Ναϊρόμπι και άλλα αεροδρόμια όπως στη Μανίλα, οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους και να περνούν τις αποσκευές τους από ελέγχους για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον τερματικό σταθμό. 

«Πιστεύω ότι έλεγχοι μπροστά από κτίρια, σαν αυτούς που πραγματοποιούνται σε κυβερνητικά κτίρια στις ΗΠΑ θα ήταν 100% θετικοί», είπε ο Ραλφ Λόικερς, επιβάτης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. «Αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, τότε θα πρέπει να είσαι ευτυχής όταν ελέγχονται οι αποσκευές σου», πρόσθεσε. 

Αναλυτές θεωρούν ότι μετά τις χθεσινές επιθέσεις οι κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και οι μυστικές υπηρεσίες να συνεργάζονται στενότερα στη διανομή πληροφοριών. 

Η σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει τον διακριτικό έλεγχο επιβατών καθώς εκείνοι περνούν από αυτόματες πόρτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως, επισημαίνει ο Φιν της Augmentiq. 

Αντίθετα, οι έλεγχοι πριν από την είσοδο στο αεροδρόμιο με μηχανήματα, θεωρούνται δαπανηρό και προς το παρόν περιττό μέτρο, εκτιμούν οι ειδικοί, όπως ο Ντάνιελ Βάγκνερ, διευθύνων σύμβουλος της Country Risk Solutions, συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ. «Δεν προβλέπω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον», λέει στο Ρόιτερς. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου