Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Προσφυγή εναντίον υπ. Μεταφορών και ΥΠΑ εξετάζει αεροπορική εταιρεία για τις άγονες γραμμές

Προσφυγή εναντίον του υπ. Μεταφορών και της ΥΠΑ εξετάζει αεροπορική εταιρεία για τις διαδικασίες - εξπρές των άγονων γραμμών.

Το υπ. Μεταφορών και η ΥΠΑ, με το χαρακτήρα «Εξαιρετικά Επείγον», δημοσίευσαν προχθές την έναρξη διαπραγμάτευσης για την ανακήρυξη αναδόχου/χων 26 άγονων αεροπορικών γραμμών για το διάστημα μεταξύ 1/4/16 έως 30/9/16 (οι υφιστάμενες συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαρτίου).

Το εντυπωσιακό είναι ότι η διαδικασία κοινοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε χθες, στις 3 Μαρτίου!

Μάλιστα, δεν πρόκειται για ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, καθότι το υπ. Μεταφορών προσκάλεσε, μονάχα, τους ήδη υπάρχοντες αναδόχους (Aegean, Olympic, Astra, Sky Express) για την υποβολή οικονομικών προσφορών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο διοικητής της ΥΠΑ, Κ. Λιντζεράκος γνωστοποίησε (τουλάχιστον επίσημα) την συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών, αφότου είχε προκηρυχθεί η διαδικασία, ενώ συνήθως γίνεται το αντίθετο.

Όπως αναφέρει στέλεχος αεροπορικής εταιρείας, «οι ενέργειες του υπ. Μεταφορών και της ΥΠΑ ενδεχομένως να κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αφού:
  • Δεν προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός, αλλά διεξήχθη «κλειστή διαπραγμάτευση»,
  • Οι διαδικασίες ήταν εξπρές, 
  • Η παράταση των 6 μηνών είναι μεγάλη,
  • Τα κονδύλια των άγονων αεροπορικών γραμμών συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκεκριμένο σκοπό. 
Το εντυπωσιακό είναι ότι, όλοι στην ΥΠΑ, γνώριζαν, εδώ και αρκετό καιρό, ότι οι υφιστάμενες άγονες αεροπορικές γραμμές λήγουν στις 31 Μαρτίου, ωστόσο δεν κατάφεραν να προλάβουν τις συμβατικές προθεσμίες για να διεξάγουν το νέο διαγωνισμό.

Οι επιδοτούμενες άγονες αεροπορικές γραμμές είναι: Αθήνα - Αστυπάλαια, Αθήνα - Ικαρία, Αθήνα - Λέρος, Αθήνα - Μήλος, Αθήνα - Κύθηρα, Αθήνα - Νάξος, Αθήνα - Πάρος, Αθήνα - Κάρπαθος, Αθήνα - Σητεία, Αθήνα - Σκιάθος, Αθήνα - Κάλυμνος, Αθήνα - Σκύρος, Αθήνα - Ζάκυνθος, Αθήνα - Σύρος, Θεσσαλονίκη - Σάμος, Θεσσαλονίκη - Χίος, Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη - Σκύρος, Αλεξανδρούπολη - Σητεία, Άκτιο - Σητεία, Κέρκυρα - Άκτιο - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος - Κύθηρα, Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος, Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Σητεία, Ρόδος - Κως - Κάλυμνος.

Σημαντικές τροποποιήσεις στο νέο διαγωνισμό 
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη στη Βουλή, το υπουργείο προγραμματίζει τη ριζική αναδιάρθρωση των άγονων γραμμών, με τέσσερα κριτήρια.

Το πρώτο είναι η εποχικότητα των γραμμών, το δεύτερο η επιβατική κίνηση, το τρίτο διαχωρισμός της επιδότησης των μόνιμων κατοίκων των «άγονων» περιοχών από τους επισκέπτες και το τέταρτο ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών, όπως η χιλιομετρική απόσταση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαδρόμου απογείωσης, τα πληθυσμιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά του προορισμού, η αναπτυξιακή και τουριστική πολιτική, οι εθνικοί λόγοι, οι ανάγκες εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων, το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αεροδρομίων, κτλ.

Ο νέος διαγωνισμός, πιθανότατα, θα είναι 5ετής και θα προκηρυχθεί εντός του μηνός. Όσον αφορά τον τρέχοντα, η επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου για την ανακήρυξη των αναδόχων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου