Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Μετρό Αθήνας: Ξεκίνησε ο Μετροπόντικας για το λιμάνι του Πειραιά

Επιτέλους, μετά από 11 μήνες ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι της διάνοιξης της σήραγγας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά ο Μετροπόντικας "Ιππόδαμος".

Το ypodomes.com βρέθηκε σήμερα στο εργοτάξιο του σταθμού ΝΙΚΑΙΑ και κατέγραψε τα πρώτα "βήματα" του ΤΒΜ. 

Από την Αττικό Μετρό παραβρέθηκε το Διευθυντής του Έργου κ. Μανώλης Ουρανός που δήλωσε ικανοποιημένος από την επανεκκίνηση του μηχανήματος. Όπως δήλωσε στο ypodomes.com απομένουν 3,5 χλμ σήραγγας ενώ τα έργα έχουν προχωρήσει αρκετά. Υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις για τμηματική λειτουργία της επέκτασης με τους 3 πρώτους σταθμούς σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια να έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα Η/Μ.

Το κλίμα ήταν εορταστικό καθώς το μπλοκάρισμα του Μετροπόντικα είχε προβληματίσει τόσο το ΥΠΟΜΕΔΙ, την Αττικό Μετρό αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Πλέον επόμενη στάση του μηχανήματος θα είναι ο σταθμός Μανιάτικα με αρχική εκτίμηση για το τέλος Καλοκαιριού. Ο χρόνος που θα χρειαστεί θα καθοριστεί από το υπέδαφος που θα συναντήσει και όπως εκτιμάται θα είναι σκληρό και πετρώδες.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι μετά, στην προσέγγιση του σταθμού Πειραιάς. Στο εργοτάξιο του σταθμού δεν έχει ξεκινήσει για τα καλά η εκσκαφή και αυτό θα γίνει σταδιακά καθώς απαιτείται "χειρουργική" ακρίβεια. 

Η εγγύτητα με τη θάλασσα έχει προκαλέσει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις που έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα και τώρα περνάμε στην κρίσιμη φάση της διάνοιξης του σταθμού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Μετροπόντικας δεν μπορεί να φτάσει στον σταθμό αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει η πλήρης εκσκαφή του και η τσιμεντένια πλάκα δαπέδου για να τον υποδεχθεί.

Ακολούθως θα συνεχίσει μέχρι τον τερματικό σταθμό Δημοτικό Θέατρο και από εκεί για μερικές εκατοντάδες μέτρα, πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2017 θα φτάσει το Φρέαρ Δηληγιάννη από όπου θα εξέλθει.

Στα μισά 
Σήμερα η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50,80%. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε την πορεία του τον Σεπτέμβριο του 2013 από το εργοτάξιο της εισόδου του και έφτασε κατά σειρά στους σταθμούς Αγία Βαρβάρα στις 16 Ιουνίου 2014, στον Κορυδαλλό στις 25 Νοεμβρίου και στη Νίκαια στις 27 Απριλίου 2015. Έκτοτε βρίσκεται εκεί και συντηρείται.

Το χρονοδιάγραμμα 
Σε αυτή τη φάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι εκτός πραγματικότητας και αναμένεται η επιμήκυνση του τουλάχιστον μέχρι το 2019. 

Το έργο χρηματοδοτείται ως έργο - γέφυρα από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ενώ χρηματοδοτήθηκε και από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το κόστος του φτάνει τα 660 εκ.ευρώ και σήμερα είναι το μοναδικό έργο Μετρό στο δίκτυο της Αθήνας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου