Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Νέος διαγωνισμός προμήθειας 25 συρμών Τραμ για τις επεκτάσεις του δικτύου


Επαναπροκηρύχθηκε από την Αττικό Μετρό ο διαγωνισμός για την προμήθεια 25 συρμών Τραμ για τις νέες επεκτάσεις του δικτύου. 

Το κόστος του διαγωνισμού είναι 64.250.000 ευρώ (περίπου 2 εκ.ευρώ πάνω από τον αρχικό διαγωνισμό) και η ημέρα δημοπράτησης είναι στις 3 Μαϊου 2016.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες) και εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους τότε στο σύνολο τους οι συρμοί θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. 

Ωστόσο όπως γίνεται σε όλους τους παρόμοιους διαγωνισμούς η προμήθεια των πρώτων συρμών θα είναι αρκετά νωρίτερα, πιθανότατα στα μέσα του 2018.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία.

Η προμήθεια των 25 συρμών Τραμ θεωρείται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των επεκτάσεων προς Πειραιά, Πατησίων και Αργυρούπολη. 

Μόνο για την επέκταση προς Πειραιά απαιτούνται 12 συρμοί Τραμ και αυτό σημαίνει πως μέχρι να μπουν σε λειτουργία οι πρώτοι νέοι συρμοί τα δρομολόγια στο δίκτυο αναγκαστικά θα αραιώσουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν καθώς η συγκεκριμένη επέκταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2017.

Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός διήρκησε σχεδόν 2 χρόνια, υπήρξαν απίστευτες εμπλοκές λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών των συμμετεχόντων και τελικά ακυρώθηκε ενώ στο μεταξύ είχε ήδη ναυαγήσει και το πλάνο της Ανάπλασης Πανεπιστημίου που περιλάμβαβε και την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός και θα γίνει μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.promitheus.gov.gr. Ακόμα και τα τεύχη του διαγωνιμού θα μπορούν οι ενδιαφερόμοι να τα προμηθευτούν από την συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στην αποτελεσματικότητα του ηλ. διαγωνισμού, όσο και στην τελική έκπτωση αλλά και την αναμενόμενη "μάχη" των συμμετοχόντων που στον πρώτο διαγωνισμό ήταν συνολικά 13, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου