Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Λευκωσία: Ειρηνική διαμαρτυρία των οδηγών ταξί

Εκδήλωση διαμαρτυρίας παρατάσσοντας οχήματα έξω από το κτίριο της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας. 

Στον χώρο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία απέκοψε τον δρόμο μπροστά από τη Βουλή. Ο Σύνδεσμος ζητά άδεια οδικής χρήσης - πιάτσες, πάταξη της παρανομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού και μείωση του υψηλού κόστους εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας επιδόθηκαν υπομνήματα ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών, Εργασίας, Ενέργειας και Νομικών. Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Κυλίλης είπε ότι η εκδήλωση του Συνδέσμου είναι η πρώτη από τις προγραμματισμένες που θα γίνουν εντός είκοσι ημερών.

«Τελευταία φορά»
«Θα δώσουμε ορισμένα υπομνήματα στους αρμόδιους για τελευταία φορά. Αρχίζοντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, τις Επιτροπές της Βουλής που έχουν σχέση με τα προβλήματά μας και ζητούμε -αφού οι κυβερνώντες αρνούνται-, να κάνουν νομοθεσίες, να μας προστατέψουν για να μπορέσουμε να επιζήσουμε και να υπάρχει αυτός ο κλάδος, ο οποίος ονομάζεται ταξί. Τα αιτήματά μας είναι χρόνια. Είναι παλιά τα προβλήματά μας.

Είναι οι άδειες οδικής χρήσης - πιάτσες, ο αθέμιτος συναγωνισμός, η παρανομία, το υψηλό κόστος εργασίας. Είναι τρία αλληλένδετα πράματα», πρόσθεσε. Σε παρατήρηση τι εννοούσε ότι δίνουν υπομνήματα για τελευταία φορά, ο κ. Κυλίλης είπε ότι μετά τη Βουλή θα πάνε στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και θα δώσουν χρόνο, αλλά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αν δεν έχουν απαντήσεις και άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους ,θα προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα.

Θέλουν να το συζητήσουν
Στο υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας, Ενέργειας, Συγκοινωνιών και Νομικών, με θέμα «Δικαιώματα και προστασία της εργασίας των επαγγελματιών αυτοκινητιστών Κύπρου», ο Σύνδεσμος τούς καλεί να γράψουν θέμα ως προς τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών αυτοκινητιστών οδηγών ταξί στην ημερήσια διάταξη των άνω αναφερόμενων Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, διότι οι αδικίες διαδραματίζονται καθημερινώς και αποτελούν εμπόδιο, αλλά και παρακώλυση στην εύρυθμη λειτουργία των αστικών ταξί και στα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών ή και υπαλλήλων εταιρειών ταξί επί δεκαετίες, με τη συμβολή τμημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Άδεια Οδικής Χρήσης και πιάτσες
Το υπόμνημα αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει ειδικός όρος στην άδεια ταξί για συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης, τον οποίο οι λειτουργοί/ επόπτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών «χρησιμοποιούν εκβιαστικά και κατά την όρεξή τους, προβαίνοντας σε καταγγελίες οδηγών» με ποινική ή πειθαρχική δίωξή τους, κάποτε βέβαια και τα δύο μαζί ταυτόχρονα, ταλαιπωρώντας τους αδίκως.

Επικαλούνται για το θέμα μαρτυρία καταγγελλόμενων οδηγών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καταθέσουν και καταγγέλλουν ότι «οι ίδιοι λειτουργοί/ επόπτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών περιθάλπουν κάποιους προνομιούχους, οι οποίοι στη διάρκεια των ετών βρέθηκαν να κατέχουν, με αμφίβολους τρόπους στην κατοχή τους, ονομαστικούς αποκλειστικούς χώρους στάθμευσης, όπως στην Πλατεία Ελευθερίας, 26-28 άδειες έναντι 406+ στη Λευκωσία».

Προσθέτει, παράλληλα, ότι τα στοιχεία των αδειών μπορούν να ζητηθούν από την Αρχή Αδειών ή το Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι κατά περιόδους έχουν γίνει προφορικές αλλά και γραπτές καταγγελίες παραβιάσεων λειτουργών/ εποπτών, οι οποίες έχουν αγνοηθεί εντελώς.

Παρανομία
Προσθέτει ότι κατά περιόδους ζητά όπως τα εκτελεστικά όργανα, π.χ. Αστυνομία, Τμήμα Οδικών Μεταφορών και Αρχή Αδειών, σε συνεργασία πάντα, προβούν σε εκστρατείες ελέγχου για πάταξη της παρανομίας, ενώ τα αποτελέσματα πάντα είναι τα ίδια. 

«Μετατρέπουν για δικούς τους λόγους την όποια εκστρατεία σε εκστρατεία ελέγχου των ταξί και μόνο». Η παρανομία, αναφέρουν, είναι επικίνδυνη, αμαυρώνει την εικόνα της Κύπρου και οδηγεί σε απώλεια εισοδήματος των νόμιμων επαγγελματιών σε τεράστιο βαθμό, μέχρι και 30% με 40%.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι αντιδρούν όταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων υιοθετεί απόψεις άλλων τμημάτων του και δεν απαιτεί όπως διορθωθούν σοβαρά διαχρονικά θέματα, όπως η Άδεια Οδικής Χρήσης, που αναφέρει χώρο στάθμευσης του ταξί, την οποία τα τμήματα «χρησιμοποιούν εκβιαστικά εναντίον των οδηγών και επεμβαίνουν έτσι στην εύρυθμη λειτουργία των ταξί».

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου