Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Εξετάζουμε όλα τα σενάρια για τη διέλευση του τρένου στην Πάτρα λέει ο Βούρδας


«Οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την μελέτη για την σιδηροδρομική γραμμή που θα διασχίζει την Πάτρα εξετάζουν όλα τα σενάρια, δεν αποκλείουν κανένα και θα μας παρουσιάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις και τα κόστη τους σύντομα». Αυτό δήλωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θανάσης Βούρδας.

Παράλληλα εξήγησε ότι το ποσό που αναφέρεται στο Δημόσιο διάλογο και το οποίο αγγίζει τα 700εκ., αφορά την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι την Ακτή Δυμαίων, επισημαίνοντας ότι πλέον κανείς δεν το συζητεί αυτό λόγω υψηλού κόστους, (με δεδομένο μάλιστα ότι το κομμάτι Πάτρα - Καλαμάτα έχει προϋπολογισμό 600εκ. ευρώ).

«Το κομμάτι που μπορούμε να δούμε την επίγεια διέλευση είναι μέχρι τον Άγιο Διονύσιο από εκεί και μετά (στο κέντρο δηλαδή της Πάτρας) εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», ξεκαθάρισε ο κ. Βούρδας. 

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση υπέρ της υπογειοποίησης, μιας και είναι μια σαφώς πιο φθηνή λύση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ απάντησε: Θα είμασταν κατώτεροι των περιστάσεων εάν λέγαμε στους μελετητές τι να κάνουν. Αυτή είναι η δουλειά τους να μελετήσουν και να μας παρουσιάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις».

Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι όταν οι μελέτες ολοκληρωθούν θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με όλους του εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

Όσον αφορά στους φόβους που εκφράζονται για την επίγεια διέλευση και την αποκοπή της πόλης από το παραθαλάσσιο μέτωπο σημείωσε: 

«Σε καμία περίπτωση. Αν πούμε ότι πάμε σε αυτή τη λύση, ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα όπως το Φάληρο. Επειδή υπάρχει κι ο μύθος περί ταχυτήτων του τρένου. Το τρένο στις αστικές περιοχές, υποχρεωτικά υπακούει σε κανονισμούς και υπακούει είτε, για να σας το πω σχηματικά, το «πατάει» ο οδηγός είτε όχι. Οι ταχύτητες είναι πολύ συγκεκριμένες και είναι μικρότερες από εκείνες που αναπτύσσουν τα Ι.Χ. στο παράλληλο δρόμο της Πάτρας. Είναι πολύ πιο εύκολο να σε χτυπήσει ένα Ι.Χ. και όχι το τρένο.»

Τέλος σχετικά με πληροφορίες ότι το τρένο στο κέντρο της Πάτρας θα είναι ντιζελοκίνητο άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο αφού θα πρέπει να αλλάζουν τρένα οι επιβάτες κάθε 2 χιλιόμετρα. 

«Σήμερα είναι ντιζελοκίνητος ο Προαστιακός, αλλά και αυτό έχει ημερομηνία λήξης, (αφού όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα περάσουμε σε ηλεκτροκίνηση),» σημείωσε ο κ. Βούρδας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου