Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Προαστιακός Αθήνας: Παραδίδεται τον Μάρτιο ο σταθμός ΖΕΦΥΡΙ

Τον Μάρτιο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΓΟΣΕ στο ypodomes.com ο νέος Προαστιακός σταθμός της Αθήνας στο ΖΕΦΥΡΙ. 

Το έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και θα ενταχθεί στη γραμμή Κιάτο - Αεροδρόμιο. Ο σταθμός ΖΕΦΥΡΙ κατασκευάζεται μέσω της εργολαβίας της Β` φάσης ανάπτυξης του Θριάσιου Πεδίου.

Η χρηματοδότηση του έργου καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και εκτιμήθηκε σε 7,818,979.83 ευρώ μέσω του Ε.Π Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας - Ενέργειας" του Ε.Π. "Αττική" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο σταθμός βρίσκεται επί της Αττικής Οδού ενδιάμεσα στους σταθμούς ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ και ΣΚΑ/ΑΧΑΡΝΑΙ και θα είναι ο μοναδικός "υπόγειος σταθμός" του δικτύου του Προαστιακού καθώς βρίσκεται μέσα σε cut & cover της Αττικής Οδού.

Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα άλλο μέσο σταθερής τροχιάς και με τη λειτουργία του αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις αστικές μετακινήσεις, συνδέοντας το ΖΕΦΥΡΙ με το υπόλοιπο δίκτυο του Προαστιακού αλλά και το σύστημα μεταφορών της Αθήνας.

Η ταυτότητα του έργου
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τις εργασίες κατασκευής του κτιρίου επιβατών και του περιβάλλοντα χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ζεφυρίου, που χωροθετείται επί της ν.δ.σ.γ. Αθηνών - Κορίνθου.

Πρόκειται για τον σιδηροδρομικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Ζεφύρι, εντός υπάρχουσας κατασκευής, τύπου cut & cover με κατακόρυφες προσβάσεις από την επιφάνειά της. Το κατασκευασμένο cover & cut εκτείνεται από την Χ.Θ. 3+580.00 ως την Χ.Θ. 4+018.50.

Στο έργο περιλαμβάνονται η υπόγεια αποβάθρα, οι κλίμακες πρόσβασης στις αποβάθρες και τα κτίρια στέγασης των εισόδων προς αυτές. Περιλαμβάνεται η κατασκευή των οικοδομικών εργασιών, των στεγάστρων και των Η/Μ εγκαταστάσεων του σταθμού.

Οι Η/Μ εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνονται στο έργο είναι οι εξής:
  • Εγκαταστάσεις ύδρευσης - άρδευσης 
  • Εγκαταστάσεις αποχέτευσης ακαθάρτων & αποστράγγισης ομβρίων
  • Εγκαταστάσεις κλιματισμού (θέρμανση - ψύξη - αερισμός)
  • Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ισχυρών Ρευμάτων (ηλεκτροφωτισμός - κίνηση)
  • Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ασθενών Ρευμάτων (αντικλεπτικά συστήματα μόνον για τον σταθμό των Λιοσίων)
  • Εγκαταστάσεις πυρασφάλειας (πυρόσβεση & πυρανίχνευσης)
  • Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας - Γειώσεις
  • Ανελκυστήρες -Κυλιόμενες κλίμακες- τις επιμερισμένες στο παρόν έργο, για την περίοδο υλοποίησης αυτού, επιλέξιμες λειτουργικές δαπάνες της ΕΡΓΟΣΕ (τακτικές αποδοχές, εργοδοτικές εισφορές, ενοίκια χώρων γραφείων, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση και φυσικό αέριο) μέχρι συνολικού ποσοστού 4% του επιλέξιμου Π/Υ. 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου