Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

«Οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ εκμεταλλεύονται την απεργία»

Για κεκαλυμμένη ανταπεργία (lockout) κατηγορεί η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) τους ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ και φορτηγών οι οποίοι, όπως λέει, καρπώνονται τη γενική πανελλαδική απεργία προκειμένου να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη χθεσινή απεργία, όμως πολλά ΚΤΕΛ της χώρας, αλλά και επαγγελματίες του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών φαίνεται ότι δεν ακολούθησαν τη γραμμή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην ΟΣΜΕ.

Μπορεί, λοιπόν, οι «αντάρτες» εργοδότες να διαφημίζουν τη συμμετοχή στην απεργία ως ενέργεια συμπαράστασης και ενίσχυσης, όμως η ΟΣΜΕ την ερμηνεύει πολύ διαφορετικά.

«Στην Ομοσπονδία έφτασαν καταγγελίες για έμμεσες πιέσεις από την πλευρά των εργοδοτών για συμμετοχή στην απεργία, μέσω διαδικτυακών καλεσμάτων και ανακοινώσεων στους χώρους εργασίας.

Πράγμα πρωτοφανές φυσικά!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ, Θεμιστοκλής Αμπλάς, ο οποίος ουσιαστικά κάνει λόγο για μια αρχετυπική μορφή ανταπεργίας:

«Με το lockout, οι εργοδότες αποφεύγουν τις δαπάνες εκτέλεσης των δρομολογίων, τα οποία ούτως ή άλλως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν λόγω των μπλόκων των αγροτών, ενώ την ίδια στιγμή γλιτώνουν το μισθολογικό κόστος με τη μη καταβολή του ημερομισθίου σε όσους δεν απεργούν ή με το να τους χρεώνουν μία μέρα κανονικής άδειας».

Για να προλάβει τα χειρότερα, ο Θεμιστοκλής Αμπλάς τονίζει τη σημασία που έχει να καταλάβει ο κόσμος ότι η «αλληλέγγυα» στάση των εργοδοτών κάθε άλλο παρά αλληλέγγυα είναι:

«Πάνε να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα! Κρύβονται πίσω από τη γενική απεργία των εργαζομένων για να περάσουν τα δικά τους αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η νομιμοποίηση της ανταπεργίας, η οποία απαγορεύεται από τον νόμο, και για την οποία τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν “δεδικασμένο”».

Η ΟΣΜΕ, σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Καταγγέλλουμε με δριμύτητα αυτή την κατάφωρη παραβίαση του ν. 1264/1982 από εργοδότες που έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αλληλέγγυου προς τους εργαζόμενους και αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην άντληση οικονομικού οφέλους από την απεργία μας. Δεν θα πρέπει να λησμονούν όσοι μετέρχονται τέτοιων αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών μεθόδων ότι έχουν γνώση οι φύλακες και καμία τέτοια ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη από μέρους μας». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου