Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Δύο χρόνια καθυστέρηση για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά


Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται μέχρι σήμερα στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά. Το έργο ταλαιπωρήθηκε όλο το 2015 από την προβληματική εφαρμογή του "κοψίματος" του ΦΠΑ και τώρα είναι σε πορεία ανασύνταξης.

Μετά την αποπληρωμή του ποσού των 11εκ.ευρώ τα εργοτάξια ζωντάνεψαν και πάλι και τώρα διεξάγονται εργασέις και όλα τα μέτωπα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγικότητα προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com σήμερα είμαστε περίπου 2 χρόνια πίσω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε λειτουργία το καλοκαίρι του 2017 και στην καλύτερη περίπτωση η επέκταση θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το Νο1 πρόβλημα είναι ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Η εγγύτητα με το νερό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, με κυριότερη την αλλαγή της αρχικής μελέτης για να εξασφαλιστεί η στεγάνωση του σταθμού.

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές των διαφραγματικών τοίχων βάθους 38 μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν την διεξαγωγή ασφαλούς εκσκαφής του σταθμού σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο.

Τώρα όλο το άγχος έγκειται στο να ξεπεραστούν οι πρώτες δυσκολίες ώστε οι συγκεκριμένες εργασίες να εντατικοποιηθούν. Να σημειώσουμε πως στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ έχει αναλάβει υπεργολαβικά η ΕΔΡΑΣΗ εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε ειδικού τύπου έργα.

Ο Μετροπόντικας
Αυτή την εποχή ο μετροπόντικας προετοιμάζεται με το απαραίτητο λίφτιγνκ να είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει από το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ που βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2015 και να φτάσει στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ μέχρι το τέλος του έτους. 

Από εκεί και έπειτα ανάλογα με την πρόοδο της εκσκαφής του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα επανεξεταστεί η χρονική πορεία του μηχανήματος. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας των 7,5χλμ.

Δημοτικό Θέατρο
Στον τερματικό σταθμό της επέκτασης ολοκληρώνονται οι εργασίες σκυροδέτησης, κατασκευάζονται τα κατακόρυφα τοιχεία οπλισμέμου σκυροδέματος (τα τοιχώματα του σταθμού) και τα τμήματα των ενδιάμεσων πλακών που θα καθορίζουν τους υπόγειους ορόφους.

Η επέκταση των 7,5χλμ. είναι σήμερα το μοναδικό έργο Μετρό της Αθήνας και οι 6 σταθμοί στον Πειραιά και τις πέριξ περιοχές του εκτιμάται ότι θα καλυτερεύσουν σημαντικά τις συγκοινωνίες στην περιοχή. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου