Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μετρό Αθήνας: Τα ουτοπικά σενάρια των επεκτάσεων μέχρι το Φάληρο

Εντείνεται η φημολογία για την σύνδεση με Μετρό του Κέντρου Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος στο Φάληρο. Οι πιο δυνατές φήμες θέλουν επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό που σχεδιάζεται και εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί.

Μία δεύτερη φήμη θέλει ένα νέο κλάδο από το σταθμό ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ μέχρι το Φαληρικό Δέλτα προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες επιβατικές διαδρομές μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού.

Πλέον όμως υπάρχει και μία τρίτη σκέψη στην Αττικό Μετρό η οποία είναι σε πολύ αρχικό πλαίσιο και θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα μία πρόταση για τη σύνδεση του ΚΠΙΣΝ με Μετρό.

Η σκέψη αυτή περιλαμβάνει μία νέα γραμμή Μετρό, την 5η κατά σειρά, η οποία σήμερα είναι το παρακλάδι της γραμμής 4 από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Άνω Ηλιούπολη. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό η γραμμή αυτή θα μπορούσε να μοιράζεται τους σταθμούς Ευαγγελισμό, Κολωνάκι και Ακαδημία με τη γραμμή 4, μετά θα έφτανε κατά μήκος της οδού Πειραιώς με 2 σταθμούς σε Κουμουνδούρου, Ρουφ (όπου θα συναντούσε τον Προαστιακό), Ταύρο (σε σύνδεση με τη γραμμή 1), θα κατέβαινε την Θησέως μέχρι τη Δαβάκη, θα έφτανε στο Κέντρο Πολιτισμού και θα τερμάτιζε με 2 σταθμούς σε Τροκαντερό και Παλαιό Φάληρο.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται απλώς για μία ακόμα πρόταση η οποία εντάσσεται στην κουβέντα που γίνεται για την γενικότερη κάλυψη της Συγγρού και του Κέντρου Πολιτισμού, όμως ακούγεται ενδιαφέρουσα και ουτοπική. Για μια γραμμή τέτοιου μήκους θα χρειάζονταν κεφάλαια άνω του 1 δις ευρώ.

Ουσιαστικά όλες οι κουβέντες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα χρειάζονται πολλά χρόνια μελετών και το σημαντικότερο να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς για την ώρα η σημαντικότατη Γραμμή 4 που αποτελεί διακαή πόθο στο Υπουργέιο Υποδομών δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο σύνολο της.

Την ίδια ώρα ασθενή είναι και τα σενάρια για κάλυψη της Συγγρού με Τραμ καθώς όπως λένε στελέχη της Αττικό Μετρό το μέσο δεν θα κάλυπτε επαρκώς και θα ήταν προτιμότερο να οδεύσει μέσω της Λ.Θησέως στην Καλλιθέα. Αυτό το σενάριο εγκατάλήφθηκε λόγω άρνησης του Δήμου Καλλιθέας να το συζητήσει και έτσι παραμένουμε στο σημείο μηδέν για την υπόθεση της επέκτασης του Μετρό στην περιοχή της Συγγρού. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου