Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σπίρτζης: Έρευνα για τις καμπάνιες του υπ. Μεταφορών στο παρελθόν

Με επιστολή του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης προς τον αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, ζητάει να δοθεί διαταγή στην οικονομική αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν οι δαπάνες διαφημιστικού και επικοινωνιακού περιεχομένου, των τελευταίων ετών, σε όλους του εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΟΜΕΔΙ. 

Ο υπουργός προέβη στις προαναφερθείσες δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι SBC και την εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Ταλαμάγκα, στη διάρκεια της οποίας προανήγγειλε επίσης την έναρξη διαλόγου με τους φορείς των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ο οποίος ξεκινάει την Παρασκευή. 

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε επίσης -κατόπιν σχετικών ερωτημάτων- στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Ακολουθούν αποσπάσματα της εκπομπής.

Για την εξαγγελία ελέγχων από την Οικονομική Αστυνομία όλων των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΟΜΕΔΙ σε βάθος δεκαετίας και για το κύκλωμα των εκβιαστών
Υπουργός: 
Είναι απίστευτο να χρησιμοποιούνται τα ΜΜΕ, με τέτοιο τρόπο. Υπήρχαν κατά καιρούς διάφορες καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα μεμονωμένα, αλλά εδώ αν αληθεύουν αυτά που ακούμε, μιλάμε για οργανωμένη κατάσταση που εκφεύγει και όσων πιέσεων έχουν ασκηθεί στα στελέχη της Κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό από συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο των ΜΜΕ και των καναλιών. 

Επομένως θεωρώ ότι πρέπει να βγει και ένα συμπέρασμα για την εποχή και ένα μήνυμα για όλους όσους μπλέκονται στα κοινά ότι τέρμα με όλο αυτό το άρρωστο περιβάλλον που είχε δομηθεί όλα αυτά τα χρόνια. 

Καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα ή και σε μικρότερης έντασης. Εγώ προσωπικά έστειλα μια επιστολή στον συνάδελφο τον Νίκο τον Τόσκα προκειμένου να δώσει διαταγή στην οικονομική αστυνομία να ελέγξουν όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου μου και για το διαφημιστικό μέρος και για το επικοινωνιακό, για ότι έχει σχέση με τον τύπο, για όλα τα τελευταία χρόνια. 

Γιατί γνωρίζεται πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν δημόσιοι φορείς που επικοινωνούν το έργο τους. Έχουν κονδύλια που σχετίζονται με τα ΜΜΕ, με τα sites, με το να ενημερώνουν τους πολίτες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται λάφυρο, ούτε κάποιου κόμματος, ούτε κάποιου υπουργού, ούτε κυκλωμάτων σαν κι αυτά που ακούμε τις τελευταίες μέρες.

Δημοσιογράφος: Η οικονομική αστυνομία ;

Υπουργός: Η οικονομική αστυνομία βεβαίως, γιατί εδώ δεν μιλάμε για κάποια φορολογική παράβαση ή άλλου είδους παράβαση. 

Εγώ έχω στο μυαλό μου άλλα πράγματα, ότι κάποιος παίρνει και το είχα καταγγείλει και στη Βουλή, μια επικοινωνιακή εταιρεία, μια διαφημιστική εταιρεία, προκειμένου να προωθήσει τις προτάσεις του ή το έργο του και αυτό πολλές φορές γυρνούσε ενάντια σε στελέχη ή πολιτικά πρόσωπα, τα οποία δεν συμφωνούσαν μαζί του και τα είχα κατονομάσει κιόλας. Εδώ πέρα όμως μιλάμε για πράγματα που εκφεύγουν και αυτού. Έτσι; Που είναι ούτως ή άλλως καταδικαστέο.

Σε άλλο σημείο για το ίδιο θέμα πρόσθεσε:

Υπάρχει μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που στηρίζει αυτή την Κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένο να το πάει στα άκρα με όποιο κόστος και επειδή θέλω να σχολιάσω αυτά που ειπώθηκαν λίγο πριν. 

Δεν είναι πολύ παράξενο, – επειδή δεχόμαστε και κριτική για τις διοικήσεις των φορέων που έχουμε βάλει, – να μην έχουν οι υπουργοί επικοινωνιακές εταιρείες και επικοινωνιολόγους που στηρίζουν, και να έχουν οι απερχόμενοι διοικητές οργανισμών, που μάλιστα στις εταιρείες αυτές να μετέχουν και συγγενείς βουλευτών ή πρώην υπουργών. Τα έχουμε πει όλα στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Τι είπατε τώρα

Υπουργός: Τα έχω πει και στη Βουλή δημόσια, τι είπα; Μιλάω για συγκεκριμένο οργανισμό…

Δημοσιογράφος: Και μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης;

Υπουργός: Όχι, όχι, μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επομένως δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Είμαστε πολιτικοί, γιατί υπηρετούμε συγκεκριμένες ιδέες και αξίες και υπηρετούμε και συγκεκριμένο κόσμο, με συγκεκριμένη πολιτική αποστολή

Για το πως χρησιμοποιήθηκε η διαφημιστική δαπάνη από τις προηγούμενες διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων

Δημοσιογράφος: Έφτασαν στα αυτιά σας, από τωρινούς διοικητές ή διευθύνοντες συμβούλους να σας πουν ότι δεχόμαστε πιέσεις από συγκεκριμένα sites ή εφημερίδες για να δίνουν διαφήμιση. Αν τα είχατε μπουκώσει μα διαφήμιση θα είχαν άλλη στάση απέναντι σας.

Υπουργός: Ίσια ίσια που για μεγάλο χρονικό διάστημα, που δεν είχαμε αλλάξει τις διοικήσεις συνέβαινε ακριβώς το ανάποδο. 

Χρησιμοποιούνταν οι φορείς εναντίον μου και οι διαφημίσεις που δίνονταν. Όταν παρακολουθήσετε την κόντρα που υπήρχε μεταξύ του Υπουργείου και της αλλαγής των διοικήσεων στον ΟΑΣΑ και στους δύο εποπτευόμενους φορείς, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, το γιατί. 

Μάλιστα είχαμε κατηγορηθεί τότε ότι κομματικοποιούμε τις αστικές συγκοινωνίες και τους φορείς και μόλις αλλάξαμε τις διοικήσεις των τριών οργανισμών, ο ένας από τους τρεις σε τρεις μέρες πήγε Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, τοποθετήθηκε από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο άλλος σε οκτώ μέρες Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, ο τρίτος έχει μείνει παραπονεμένος. Ελπίζω να τον αποκαταστήσουν τον άνθρωπο.

Δημοσιογράφος: Μας λέτε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεχόσασταν τα πυρά από διάφορες εφημερίδες, από διάφορα sites ακόμη, ήταν γιατί έφευγαν κάποιοι φίλοι, οι οποίοι παραχωρούσαν κάποια πράγματα από τους οργανισμούς.

Υπουργός: Κι όχι μόνο. Τύχαιναν πολύ μεγαλύτερης προβολής κάποιοι διοικητές οργανισμών, από υπουργούς, από πολιτικά στελέχη που έπαιρναν πρωτοβουλίες. Μάλιστα αν δείτε και τα δημοσιεύματα έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πως μπορεί να παρουσιάζεται ένας άνθρωπος χωρίς καμία εμπειρία, ως σούπερ μάνατζερ του χώρου, που υπηρετούσε.

Δημοσιογράφος: Στην ουσία εσείς τι επιχειρείτε με την οικονομική αστυνομία. Να δείτε αν υπήρξε δίκαιη κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης από τους οργανισμούς;

Υπουργός: Αν υπήρξε δίκαιη κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης, αν υπήρξαν συνήθεις αναθέσεις σε sites ή σε μέσα, τα οποία δεν δικαιούνταν αυτό το κομμάτι της αγοράς και να ανοίξουμε κι ένα άλλο θέμα. 
  • Το πώς στήνεται πέρα από τα κυκλώματα εκβιασμού και ένα άλλο κομμάτι της αγοράς της διαφήμισης, από αυτούς που κάνουν μετρήσεις. 
  • Πως γίνονται οι μετρήσεις, από ποιους γίνονται. 
  • Πως γίνεται κανάλια που είναι οι εργαζόμενοι τους σε απεργία να ανεβαίνει η τηλεθέαση τους την ώρα που δεν λειτουργούν. 
  • Πως γίνεται άλλα ξαφνικά από την μία μέρα στην άλλη να χάνουν το 50% της ακροαματικότητας ή της τηλεθέασης τους και τελείως τυχαία εκείνο το χρονικό διάστημα να είναι το διάστημα, που μοιράζεται η διαφημιστική πίτα. 
Αυτά λοιπόν είναι θέματα, που πρέπει να ανοίξουν και πρέπει να τα μάθει και ο πολίτης, το πως λειτουργούσαν

Για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών

Υπουργός: Σε λίγες μέρες θα βγουν τα τεύχη του διαγωνισμού, θα γίνει διαβούλευση δημοκρατικότατα, ουσιαστική διαβούλευση και καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Στη συνέχεια τα αρμόδια όργανα, το αρμόδιο υπουργείο, ο Νίκος ο Παππάς και οι συνεργάτες του θα αποφασίσουν για τους τελικούς όρους του διαγωνισμού και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια ψηφιακής ευρυεκπομπής γενικού περιεχομένου. 

Αν υπάρξει χώρος θα είναι μετά τα περιφερειακά και αν υπάρξει χώρος στη συνέχεια δίνεται και η δυνατότητα για να υπάρξουν πιθανά κάποια θεματικά ή να μη υπάρξουν. 

Θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός, θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι θέλουμε τουλάχιστον – αν θυμάμαι καλά – σαρανταπέντε μέρες να τρέχει ο διαγωνισμός από τη μέρα που θα βγει η προκήρυξη και μετά πιστεύω ότι η διαδικασία είναι πάρα πολύ σύντομη. 

Στη συνέχεια τρέχει το εξάμηνο, που μπορεί κάποιος που θα μπορεί κάποιος, που θα έχει πάρει άδεια να προετοιμάσει τις εγκαταστάσεις του και τις υπόλοιπες προδιαγραφές προκειμένου να αρχίζουν να εκπέμπουν.

Για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης

Δημοσιογράφος: Πολλοί λένε ότι θα μείνουν πολλοί άνεργοι στα κανάλια με αυτό. Τι τους απαντάτε;

Υπουργός: Καταρχάς ότι έχουν μείνει πολλοί άνεργοι από τα υπάρχοντα κανάλια και μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια, ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους των καναλιών για να αλλάξουν οι συμβάσεις τους, να γίνουν πιο ελαστικές…

Σας ευχαριστώ για τη μαρτυρία σας, γιατί επιχειρείται από αυτά τα κανάλια και προς τους εργαζόμενους και προς όλους τους πολίτες, να πουν, ότι όλα αυτά γίνονται επειδή υπάρχει η κακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει αυτό τον κακό νόμο. 

Γίνεται πολλά χρόνια αυτό, και στο Υπουργείο το έχουμε ζήσει, και σε άλλους κλάδους. Δηλαδή, όποια έργα ήταν κολλημένα και οι εργολάβοι διεκδικούσαν δισεκατομμύρια, προχωρούσαν σε απολύσεις των εργαζομένων στα έργα, για να πιέσουν την Κυβέρνηση να δώσει με μεγάλη άνεση, όπως γινόταν στο παρελθόν τα δισεκατομμύρια που διεκδικούσαν για να μην υπάρχουν δήθεν απολύσεις. Αλλού ήταν η ταμπακιέρα.

Για την απασχόληση στα κανάλια με τις νέες αδειοδοτήσεις

Υπουργός: Εγώ εκτιμώ ότι θα ανέβει ο αριθμός των απασχολούμενων και των εργαζόμενων στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, γιατί θα έχουμε και έχουμε προβλέψει άλλου είδους προδιαγραφές για τη λειτουργία κάποιου καναλιού γενικού περιεχομένου ή και των περιφερειακών καναλιών. 

Όταν προβλέπει συγκεκριμένες ζώνες, ειδησεογραφικού περιεχομένου, όταν προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όταν προβλέπεται στο νόμο και φτιάχνουμε ήδη μητρώα για τους τεχνικούς και τους εργαζόμενους στα κανάλια. Προφανώς ένα κανάλι για να λειτουργήσει με τέτοιες προδιαγραφές, θέλει πολύ περισσότερους εργαζόμενους από τους 400.

Για τις άγονες αεροπορικές γραμμές

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει με τις άγονες γραμμές, γιατί βγάλατε λαβράκι στη Βουλή;

Δημοσιογράφος: Άλλο μέτωπο αυτό…

Υπουργός: Μα μέτωπο είναι αυτό, όταν προσπαθείς να διαχειριστείς καλύτερα τον κόπο του ελληνικού λαού μέσα σε αυτή την κατάσταση. Είναι μέτωπο; 

Μέτωπο θα ήταν να το αφήναμε έτσι, να δίνουμε 45 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για να καλύψουμε τις συντάξεις, για να μη τις κόψουμε, για να κάνουμε κάποιο έργο, για να βρει ο κόσμος δουλειά και εργασία, να μειώσουμε την ανεργία και όλα τα υπόλοιπα. 

Το μέτωπο ξέρετε δεν είναι με την οικονομική ολιγαρχία ανά χώρο ή γενικότερα. Το μέτωπο, που πρέπει να σπάσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι με την παθογένεια, που έχει η χώρα σε όλους τους χώρους και με τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Εμείς αυτό κάνουμε.

Για τη συνοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης

Υπουργός: Βεβαίως έχω τέτοια πρόβλεψη και αυτό είναι και ένα μήνυμα σε όσους αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση αυτή, όπως αντιμετωπίζανε και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε ο Παππάς είναι, είτε ο Σπίρτζης, είτε άλλος θα κάνει το ίδιο πράγμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τελεία και παύλα. 

Αυτή είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού, του Αλέξη του Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό και θα την πάμε μέχρι τέλους. 

Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε για τη συνοχή, ούτε για την στήριξη της Κυβέρνησης. Θα σας κάνω μια πρόβλεψη. Παρότι αυτό προσπαθούν να το καλύψουν στα σημερινά μέσα ενημέρωσης, μην έχουμε μεγαλύτερη στήριξη σε λίγο ως κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να κάνουμε διεύρυνση της Κυβέρνησης, διότι εγώ τα προβλήματα, που ακούω και συζητώ είναι με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν βλέπω να έχει χωριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε Τσιπρικούς και μη Τσιπρικούς, όλοι Τσιπρικοί είναι. Δεν βλέπω να πανηγυρίζουν κάποιοι για την εκλογή ενός προέδρου και να ανήκουν σε άλλο κόμμα και άλλοι να τους κάνουν κριτική και μάλιστα πολύ έντονη. Για αυτό σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα βλέπω αυτά. Δεν βλέπω να λείπουν από τις ψηφοφορίες, κρίσιμα, σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σε άλλα κόμματα τα βλέπω αυτά.

Για την άμεση έναρξη του διαλόγου, που αφορά τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών

Υπουργός: Την Παρασκευή, για να έχετε και μια ακόμη είδηση, ξεκινάει ο διάλογος, για το ραδιοφωνικό τοπίο. Έχουμε καλέσει με το Νίκο τον Παππά, την Ένωση Ιδιωτικών Ραδιοφώνων Αθηνών, Αττικής, για να ξεκινήσουμε και τη συζήτηση για το ραδιόφωνο. Εγώ πιστεύω ότι ο χώρος του ραδιοφώνου είναι ένας προοδευτικός χώρος. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου