Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των αμαξοστασίων της ΟΣΥ

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των αμαξοστασίων της ΟΣΥ, του ομίλου ΟΑΣΑ, κατέθεσε προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Για την κατάσταση των εργαζομένων στην καθαριότητα των αμαξοστασίων της ΟΣΥ του ομίλου ΟΑΣΑ

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ λόγω της συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων τους και της εργοδοτικής τρομοκρατίας από την εταιρεία "LINKUP", που έχει αναλάβει την καθαριότητα.

Η εργολαβική εταιρεία παραβιάζει συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Καθυστερεί να καταβάλει δεδουλευμένα ακόμα και από το 2013. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 3 έως 9 μήνες. Δεν πληρώνει συστηματικά δώρα, επιδόματα και φυσικά τις υπερωρίες, ενώ η εταιρεία, όποτε πληρώνει, εξαναγκάζει τους εργαζόμενους με εκβιασμό απόλυσης να υπογράφουν ότι παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά εισπράττουν.

Επιπλέον είναι άθλιες οι συνθήκες εργασίας. Δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η εργολαβική εταιρεία δεν παρέχει στους εργαζόμενους ρούχα και παπούτσια εργασίας, ούτε τα υλικά καθαριότητας, με αποτέλεσμα να τα αγοράζουν από την τσέπη τους.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ενάντια στις απολύσεις, έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης. Μάλιστα η εταιρεία έκανε προσπάθεια να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, φέρνοντας εργάτριες από άλλα αμαξοστάσια για να καθαρίσουν τα λεωφορεία.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικοποίησης τομέων του Δημοσίου, όπως την καθαριότητα, με την ανάθεσή της σε εργολάβους.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει και η σημερινή Διοίκηση της ΟΣΥ όπως και οι προηγούμενες που ανέχονται ο εργολάβος να δρα ασύδοτα απέναντι στους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να μη γίνει από την εργολαβική εταιρεία καμία απόλυση εργαζομένου ή άλλη βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους (π.χ. μετακίνηση σε άλλο χώρο εργασίας), να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος και να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες από τη Διοίκηση της ΟΣΥ για την υπογραφή συμβάσεων έργου αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα με βάση την κλαδική σύμβαση εργασίας καθώς επίσης επιδόματα, δώρα, νυχτερινή εργασία και αργίες, που οφείλονται και να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων;». 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου