Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σιδηρόδρομος: Νέα μεγάλη σήραγγα 3,5χλμ στο τμήμα Αθήνα - Τρεις Γέφυρες


Για τα έργα που τρέχουν αλλά και για τα έργα που έρχονται στον Προαστιακό της Αθήνας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θάνος Βούρδας στο ypodomes.com. 

Τα έργα που "βασανίζουν" την Αττική εδώ και χρόνια ολοκληρώνονται, ενώ στα σκαριά έρχονται κάποια νέα έργα που υπόσχονται ακόμα καλύτερες υπηρεσίες, ενώ σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες παραχωρήσεις των σταθμών Αθήνας και Πειραιά, ο σιδηρόδρομος ετοιμάζεται να αλλάξει πρόσωπο τα επόμενα χρόνια.

Αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη 2 σημαντικές εργολαβίες για τον Προαστιακό. Η πρώτη αφορά την ολοκλήρωση των έργων και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης - σηματοδότησης από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα. 

Το έργο υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο και όπως σημείωσε ο κος Βούρδας "τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά".

Αναφορικά με το δεύτερο έργο, εκείνο της ανάταξης της ηλεκτροκίνησης από την Αθήνα μέχρι την Τιθορέα, τα έργα είναι σε φάση ολοκλήρωσης ενώ το ενδιαφέρον τραβάει το αστικό τμήμα του Προαστιακού.

Το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης 
"Το έργο της ανάταξης στο αστικό τμήμα από την Αθήνα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες προχωρά και θα ολοκληρωθεί φέτος" λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ. "Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό το τμήμα το εξηλεκτρίζουμε προσωρινά γιατί στον μελλοντικό μας προγραμματισμό υπάρχει το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης όλου αυτού του κομματιού του σιδηρόδρομο".

Όπως αποκάλυψε ο κος Βούρδας στο ypodomes.com, το φιλόδοξο σχέδιο προχωρά καθώς η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αναζητείται χρηματοδότηση. Το έργο περιλαμβάνει μία μεγάλη σήραγγα τετραπλού διαδρόμου συνολικού μήκους 3,5χλμ, η οποία είναι μία μεγάλη κατασκευαστική πρόκληση.

"Πρόκειται για έργο που πρέπει να εκτελεστεί με χειρουργική ακρίβεια γιατί στη διαδρομή του συναντά τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ και περνά πάνω από τη σήραγγα της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας. Είναι ένα σπουδαίο έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής. Θα την αναβαθμίσει, θα σταματήσει η λειτουργία των ισόπεδων διαβάσεων, ενώ τα τρένα είτε υπεραστικά, είτε προαστιακά θα κινούνται με ταχύτητα και ασφάλεια."

Το κόστος του έργου προς το παρόν δεν έχει εκτιμηθεί ενώ και η χρηματοδότηση του τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Και δεύτερη υπογειοποίηση
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΣΕ έχει επίσης ξεκινήσει τις μελέτες υπογειοποίησης για το τμήμα Ρουφ - Αθήνα. Η υπογειοποίηση του τμήματος από την Πέτρου Ράλλη μέχρι και την Λένορμαν ουσιαστικά ολοκληρώνει την πρόταση υπογειοποίησης που υπήρχε από παλιά και την ενεργοποιεί ξανά. Θα ξεκινά αμέσως μετά το σταθμό ΡΟΥΦ, θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου υπόγειου σταθμού με την ονομασία ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ που θα συνδέεται με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3 του Μετρό.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως μέρος της σήραγγας του ΟΣΕ θα περνά πάνω από την υφιστάμενη σήραγγα του Μετρό στην περιοχή του Κεραμεικού. Η γραμμή θα γίνεται επιφανειακή φτάνοντας στον ΣΣ Αθήνας.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκοινωνιακή προμελέτη χάραξης και η προμελέτη παράπλευρου οδικού δικτύου για το τμήμα Ρουφ - είσοδος Σ.Σ.Αθηνών η προκαταρκτική μελέτη τεχνικού, η υδραυλική προκαταρκτική μελέτη, η προκαταρκτική μελέτη αποκατάστασης κυκλοφορίας κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου στον σιδηροδρομικό διάδρομο από την έξοδο του Σ.Σ. Πειραιά (Χ.Θ. 1+488) έως την είσοδο του Σ.Σ Αθηνών (X.Θ 9+700 και η γεωλογική έκθεση. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου