Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Συγκοινωνίες Αθήνας: Σε προχωρημένη φάση τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η χρονιά που μεταμορφώνονται οι συγκοινωνίες της Αθήνας υπόσχεται να είναι η φετινή ο ΟΑΣΑ. Ο λόγος; τα δύο έργα-ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εποχή και αφορούν καινοτομικά έργα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες.

Η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και μέσα στο 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση και λειτουργία τους.

Για το μεν πρώτο είμαστε στο τελικό στάδιο και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της τηλεματικής σε 1.100 συνολικά από τις περίπου 8.000 στάσεις σε όλη την Αττική έως και τον Μάρτιο. Αντιστοίχως, συστήματα τηλεματικής θα τοποθετηθούν σε περίπου 1.900 οχήματα. 

Πρόκειται για ένα έργο που θα πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο τους επιβάτες τον ακριβή χρόνο διέλευσης του επόμενου λεωφορείου/τρόλεϊ. Σήμερα, η τηλεματική λειτουργεί στ στη γραμμή 224 Καισαριανή-Δικαστήρια Ευελπίδων

Ανάδοχος της δωδεκαετούς σύμβασης του έργου είναι η Intracom IT Services - Intracom Κατασκευές, της οποίας η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ (5 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα Jessica (4 εκατ.), ίδια κεφάλαια και δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή της επένδυσης, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα πραγματοποιείται τμηματικά- σε μηνιαία βάση- από τον ΟΑΣΑ με τις λεγόμενες πληρωμές διαθεσιμότητας.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι αυτό όμως που θα φέρει πραγματική επανάσταση στις συγκοινωνίες και αποτελεί την μεγάλη ελπίδα του ΟΑΣΑ για αύξηση των εσόδων του. 

Στην ουσία μιλάμε για την εξέλιξη της διαχείρισης των εισιτηρίων με τέτοιο τρόπο που θα περιοριστεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής από τη μία και θα εκμοντερνίσει τον τρόπο με τον οποία γίνεται η συλλογή του κόμιστρου.

Αυτή την περίοδο είμαστε στην β`φάση (συνολικά 3 φάσεις) και θα λειτουργήσει πλήρως στο τέλος του έτους. Μέσω της ίδια σύμβασης θα εγκατασταθούν μπάρες στις εισόδους του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου αλλά και στα λεωφορεία οι ειδικές μπάρες που θα εξασφαλίζουν την είσοδο στο μέσο μόνο σε περίπτωση που ο επιβάτης κατακυρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου με τη νέα ηλεκτρονική κάρτα.

Για εκείνους που μετακινούνται συχνά ή το επιθυμούν θα υπάρχει μία πλαστική κάρτα (όπως οι πιστωτικές) που θα ¨φορτίζει" κάθε φορά που θα βάζουμε χρήματα ενώ η ίδια κάρτα θα αναλάβει τον ρόλο της σημερινής χάρτινης μηνιαίας κάρτας. Θα είναι ανέπαφη (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, για παράδειγμα, προϊόντα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας. Στις «έξυπνες κάρτες» θα αποθηκεύονται όσα δεδομένα του κομίστρου και της χρήσης του απαιτούνται για την εφαρμογή των προϊόντων κομίστρου.

Το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), για το οποίο ανάδοχος επιλέχθηκε η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - LG CNS, πραγματοποιείται μέσω ΣΔΙΤ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση (κατά 50%) καθώς το υπόλοιπο θα υλοποιηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ και των Τραπεζών για μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 χρόνια ενώ με τη λήξη της 12ετίας η υποδομή θα επιστρέψει στον ΟΑΣΑ.

Το έργο θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, που θα αξιολογεί την ποιότητα των υπηρεσιών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου