Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Παρά τις εξαγγελίες, αμετάβλητη παρέμεινε η τίμη του εισιτηρίου στα ΜΜΜ

Ο Υπουργός διαψεύδει τον εαυτό του.
Τέλη Φθινοπώρου - αρχές χειμώνα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε προαναγγείλει, τόσο σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, όσο και μέσω ραδιοφωνικού - τηλεοπτικού μικροφώνου ότι η 1η Ιανουαρίου θα φέρει και αυξήσεις στα κόμιστρα των αστικών συγκοινωνιών.

Και ερμηνεύοντας κάποιος το πνεύμα των δηλώσεών του, πρόκειται για αυξήσεις -από 1,20 ευρώ στο 1,40 το εισιτήριο- που με "πόνο ψυχής" θα επιβληθούν λόγω της υποχρεωτικής, λόγω τρίτου μνημονίου, αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Τελικά, η νέα χρονιά δεν έφερε ανατιμήσεις σε όφελος των περίπου 1 εκατομμύριο μετακινούμενων με αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, αλλά σε βάρος του συστήματος αστικών συγκοινωνιών που κάθε μήνα χάνει 1,5 εκατ. ευρώ, αφού δεν μετακυλύει το αυξημένο, κατά 10%, ΦΠΑ στο επιβατικό κοινό, αποδίδοντάς το στο Δημόσιο.

Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, οι νέοι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ που ενέκρινε η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής στις 16 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου έδιναν ηχηρό "απών" από τα επιτελικά πόστα τους στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών. Άλλωστε, εδώ και μισό μήνα, ούτε τα ονόματα των έξι νέων διοικητών έχουν εμφανιστεί στον ιστότοπο της Διαύγεια (των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) στην ενότητα "υπογράφοντες".

Γιατί δεν ακρίβυνε το εισιτήριο 
Για την ανατίμηση των εισιτηρίων (η αξία των καρτών απεριορίστων διαδρομών δεν θα αυξηθεί κατά δηλώσεις Σπίρτζη) απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που να ορίζει το ακριβές ύψος της αύξησης, τη χρονική διάρκεια και την έναρξη ισχύος των νέων κομίστρων. 

Από τη στιγμή, της έκδοσης της ΚΥΑ, εκτιμάται, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr ενημερωμένες πηγές, ότι χρειάζεται μέχρι και ενάμισης μήνας ωσότου οι αυξήσεις να φανούν στο επιβατικό κοινό, καθώς θα πρέπει τα νέα εισιτήρια να εκτυπωθούν, να διανεμηθούν στα εκδοτήρια και να αποσυρθούν και να καταστραφούν τα παλιά εισιτήρια.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΣΑ διαθέτει περιορισμένο απόθεμα εισιτηρίων 1,40 ευρώ και διάρκειας 90 λεπτών. Πρόκειται για όσα απέμειναν πριν μειωθεί η αξία και η διάρκειά τους -τον Σεπτέμβριο του 2014- σε 1,20 ευρώ και 70 λεπτά. 

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κόμιστρα φέρουν το παλιό λογότυπο του ΟΑΣΑ, εάν χρησιμοποιούνταν, ενδεχομένως, να ενίσχυαν τη διακίνηση πλαστών εισιτηρίων, ενώ, εάν κυκλοφορούσαν, θα επέλυαν μόνον μερικώς το πρόβλημα, καθώς το απόθεμα δεν περιλαμβάνει τα μειωμένα κόμιστρα κτλ

Πρόκειται για αλαλούμ που αποδίδεται και στην απόπειρα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος των αυξήσεων. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν γνωρίζει πότε και πόσο θα αυξηθούν τα κόμιστρα, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι ο ΟΑΣΑ χάνει κάθε μήνα, από τον Ιούλιο οπότε αυξήθηκε στο 23% ο ΦΠΑ, 1,5 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή σύγχυση ήταν εύκολο να προβλεφθεί ήδη από την πρώτη στιγμή που η ηγεσία του Υποδομών έκανε λόγο για αυξήσεις.

Τον Ιούλιο ο κ. Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν, κυρίως για τεχνικούς λόγους, να αυξηθούν άμεσα οι τιμές των εισιτηρίων. Στη συνέχεια είχε δηλώσει ότι θα αυξηθούν κατά 10% στο 1,30 από 1,20. Εν τέλει, θα πρέπει να αυξηθούν στο 1,40 ευρώ (+17%) διότι διαφορετικά "το μισό θα είναι 70 λεπτά. Αυτός είναι ο ένας λόγος που δεν πάει στο 1.30 γιατί δεν μπορούμε στο μισό να δίνουμε 5 λεπτά (σ.σ.: ρέστα)" είχε αναφέρει σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους στις 19 Νοεμβρίου. 

Για να προσθέσει, μερικές εβδομάδες αργότερα, ότι θα αυξηθεί η χρονική διάρκεια ισχύος των εισιτηρίων από 70 σε 90 λεπτά όπως και ότι η τιμή των μηνιαίων καρτών θα παραμείνει αμετάβλητη. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου