Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ο μοναδικός ..υποθαλάσσιος Σταθμός Μετρό του Πειραιά


Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας προς το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά κρύβει μία έκπληξη για τους επιβάτες του μέλλοντος. Θα περιλαμβάνει τον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ, τον μοναδικό στο δίκτυο που η θέση του θα είναι εξ`ολοκλήρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Για τη θέση του σταθμού έχουν εκφραστεί από το παρελθόν αμφιβολίες για το πως τελικά θα καταφέρει να ξεπεράσει το ...εμπόδιο του νερού καθώς θα βρίσκεται μόλις 30 μέτρα από τη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά.

Για την θωράκιση του σταθμού από το υγρό στοιχείο, χρειάστηκε να αλλάξει όλη η αρχική μελέτη και να γίνει μία νέα με περισσότερα τεχνικά μέτρα ασφαλείας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η στεγάνωση του.

Είναι τέτοια η ιδιαιτερότητα του σταθμού που είναι ο μοναδικός από τους συνολικά έξι σταθμούς που ακόμα δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η εκσκαφή του 4 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Αυτό αναμένεται να γίνει μέσασ στο 2016 προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος. Το κυνήγι του χρόνου έχει ιδιαίτερη σημασία για το έργο. Ο Μετροπόντικας βρίσκεται στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ και εφόσον ξεκινήσει τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα βρίσκεται στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και σε περίπου 1 έτος από σήμερα στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Μέχρι τότε πρέπει, για να μπορέσει να εισέλθει ο Μετροπόντικας στο σταθμός, να έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή και να έχει "τσιμενταριστεί" το δάπεδο του σταθμού προκειμένου να περάσει το μηχάνημα να φτάσει στο σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και να ολοκληρώσει το ταξίδι του το καλοκαίρι του 2017 βγαίνοντας από το Φρέαρ Δηληγιάννη.

Ο υπερκόμβος του Πειραιά
Ο ...υποθαλάσσιος σταθμός του Πειραιά θα δημιουργήσει μαζί με τις άλλες συγκοινωνιακές υποδομές της περιοχής τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της Αττικής.

Εκεί θα βρίσκονται οι σταθμοί της γραμμής 1 και γραμμής 3, σε ακτίνα 100 μέτρων θα βρίσκονται οι σταθμοί Προαστιακού και Τραμ, το λιμάνι του Πειραιά σε απόσταση όπως είπαμε 30 μέτρων ενώ από την περιοχή περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϋ. 

Ουσιαστικά με τη λειτουργία του σταθμού (μαζί με όλη την επέκταση της γραμμής) το 2019 αναμένεται να μεταμορφωθούν οι αστικές μετακινήσεις από και προς το λιμάνι λόγω της πληθώρας των συγκοινωνιακών μέσων στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι ιδιαιτερότητες του σταθμού
Ο υπό κατασκευή σταθμός Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα βρίσκεται κάτω από τον αντίστοιχο σταθμό της γραμμής 1 και έχει ιδιαιτερότητες καθώς είναι ο κοντινότερος σταθμός Μετρό στη θάλασσα, εδράζεται στο χαμηλότερο σημείο σε όλο το δίκτυο (θα φτάσει σε βάθος -40 μέτρων) και θα συνδέεται απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά (θα υπάρχει είσοδος). 

Επίσης κατασκευάζονται άλλες 2 είσοδοι, μία στην πλατεία Οδησσού και μία εντός του σταθμού της γραμμής 1 για την μετεπιβίβαση των επιβατών στη σύνδεση των 2 γραμμών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου