Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ανασταίνεται η υπόγεια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού στη Βουλιαγμένης;


Ένα ξεχασμένο έργο φέρνει στην επιφάνεια με ερώτηση του στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Περιβάλοντος και νυν βουλευτής Αργολίδας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στις 19 Ιανουαρίου 2016 παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Ηλιούπολης πρόταση για την υπόγεια σύνδεση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού. Για όσους δεν θυμούνται πρόκειται για τμήμα της περίφημης επέκτασης της Αττικής Οδού που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί αρκετές φορές ανεπιτυχώς.

Το έργο χαρακτηρίζεται ως απόλυτα συμβατό καθώς εντάσσεται στο Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας καθώς όπως αναφέρει ο κος Μανιάτης "υπό αυτό το πρίσμα περιορίζει, αν όχι εξαλείφει τους κινδύνους εμφάνισης περιβαλλοντικών και λοιπών συναφών προβλημάτων κατά την υλοποίηση της".

Στην ερώτηση του ο Γιάννης Μανιάτης ρωτά αν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η υλοποίηση ενός τέτοιου μεγέθους υπερτοπικής εμβέλειας και πρώτης προτεραιότητας για της Αττική και αν υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του χρηματοδοτικού εργαλείου του Σχεδίου Γιουνκέρ για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Αποτυχία στην αποτυχία
Η ανάγκη επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με το νότιο τμήμα της Αθήνα και συγκεκριμένα με τη Λ.Βουλιαγμένη στο ύψος του Ελληνικού είχε αποτυπωθεί από το 2005, όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που όμως χαρακτηρίστηκαν ως "Φαραωνικές" καθώς περιελάμβαναν μεγάλα υπόγεια τμήματα τόσο για το συγκεκριμένο έργο όσο και για άλλες σήραγγες που θα τρυπούσαν τον Υμηττό από νότο (σήραγγα Αργυρούπολης), και βορρά (σήραγγα Σακέτα).

Επόμενο βήμα είχε γίνει και από την κυβέρνηση Παπανδρέου με τις επεκτάσεις να μικραίνουν κατά πολύ, χωρίς όμως τελικά το έργο να προχωρήσει προς δημοπράτηση λόγω κρίσης και προβλημάτων με τους Δήμους. Από τότε το έργο έμεινε στην αφάνεια λόγω του μεγάλου του κοστους και της έλλειψης χρηματοδότησης ενώ άλλαξαν και οι προτεραιότητες της Αθήνας που σταμάτησε να δημιουργεί νέους άξονες δίνοντας έμφαση στην επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς στην πόλη.

Για έργο της υπόγειας επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ.Βουλιαγμένης έχει εκφραστεί πολλές φορές η ανάγκη κατασκευής της καθώς ο αυτοκινητόδρομος τερματίζει στον Κόμβο Κατεχάκη και μετά συνεχίζει ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μποτιλιάρισμα τις ώρες αιχμής.

Επίσης σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονςο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την διέλευση δεκάδων χιλιάδων οχημάτων καθημερινά ενώ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην τοπική κυκλοφορία.

Η απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το συγκεκριμένο project δεν έχει αναφερθεί ποτέ μέχρι σήμερα από τη σημερινή ηγεσία και είναι άγνωστη και τοποθέτηση του πάνω σε αυτό. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου