Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Βέλγιο: 48ωρη απεργία των σιδηροδρομικών «έκοψε» την Ευρώπη στα δύο

«Παρέλυσε» η χώρα της κεντρικής Ευρώπης, ματαιώθηκαν τα διεθνή δρομολόγια από Λονδίνο και Παρίσι - Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις διαφαινόμενες περικοπές του μπάτζετ κατά 20%

«Κομμένο» στα δύο έμεινε από την Τρίτη (5/1) το πρωί και για δύο 24ωρα, το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας (Τρίτη - Τετάρτη) που κήρυξαν οι υπάλληλοι των βελγικών σιδηροδρόμων.

Αποτέλεσμα της απεργιακής κινητοποίησης των Βέλγων σιδηροδρομικών, ήταν να παραλύσει το δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και να ακυρωθούν τα δρομολόγια προς Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Τις κινητοποιήσεις προκάλεσε η πρόθεση της βελγικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον οργανισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η περικοπή κατά 20% του μπάτζετ, κάτι που σημαίνει σημαντική μείωση των μισθών τους.

Οι επόμενη 48ωρη απεργία των Βέλγων σιδηροδρομικών προγραμματίζεται για το διάστημα από 21 έως 23 Ιανουαρίου, ξεκινώντας από τις 22:00 τοπική ώρα της 21ης, έως τις 22:00 το βράδυ της 23ης του ίδιου μήνα.

Η Eurostar ενημέρωσε ότι θα διεξάγεται το δρομολόγιο από Λονδίνο για Βρυξέλλες, αλλά μόνο μέχρι τη γαλλική πόλη Λιλ, έως ότου λήξει η απεργία των Βέλγων.

Η υπερταχεία Thalys, ανακοίνωσε ότι το δρομολόγιο από το Παρίσι, προς Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και Κολονία, δεν θα διεξαχθεί την Τετάρτη, αλλά θα αναβληθεί για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συνδικάτου, από τις περικοπές που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα χαθούν 6.000 από τις 33.000 συνολικά εργαζόμενους στον οργανισμό, καθώς και έξι ημέρες διακοπών για κάθε εργαζόμενο.

Η Εταιρεία αντιπρότεινε 13 ημέρες επιπλέον διακοπές τον χρόνο και αύξηση κατά δύο ώρες (από τις 36 στις 38) του ωραρίου την εβδομάδα, προκειμένου να διακόψουν την απεργιακή κινητοποίησή τους, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς τόνισε πως δεν γίνεται να εφαρμοστεί το 38ωρο, όπως και να δοθούν επιπλέον ημέρες διακοπών, καθώς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σε άλλους τομείς και εταιρείες, δεν απολαμβάνουν ανάλογα «προνόμια». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου