Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Υλοποίηση όλης της Γραμμής 4 με ΣΔΙΤ θέλει το Υπουργείο Υποδομών

Μεγάλες προσδοκίες καλλιεργούνται από το Υπουργείο Υποδομών για την περίφημη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε την προσπάθεια που γίνεται από το ΥΠΟΜΕΔΙ να προχωρήσει το έργο.

Μάλιστα ο στόχος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μεγάλος. Να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και στη συνέχεια να δημοπρατηθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της γραμμής προκειμένου μέσα στην επόμενη δεκαετία να λειτουργήσει όλη η γραμμή.

Να σημειωθεί πως από το Υπουργείο Υποδομών επιθυμούν τη δημοπράτηση τόσο του πρώτου τμήματος, όσο και των υπολοίπων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για το πρώτο τμήμα (350εκ.ευρώ) να κατευθυνθούν σε άλλα έργα.

Το κρίσιμο σημείο όλης της υπόθεσης είναι να συμφωνήσει η ΕΤΕπ στην υλοποίηση του παραπάνω έργου ως ΣΔΙΤ καθώς παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο ypodomes.com πως μέχρι τώρα η θέση της ΕΤΕπ είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό δυσκολεύει τη διαπραγματευτική θέση του Υπουργείου που όμως πιστεύει ότι μπορεί να πείσει με επιχειρήματα πως μία τέτοια κίνηση θα απελευθέρωνε σημαντικά κεφάλαια που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία με ευεργετικά αποτελέσματα ενώ θα άλλαζε δραματικά προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης τόσο αισθητικά όσο και συγκοινωνιακά.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε ακόμα στην αρχή μίας προσπάθειας η οποία θα χρειαστεί καιρό μέχρι να γίνει συγκεκριμένη και να αποδώσει (ή όχι) καρπούς και οι επόμενοι μήνες θα είναι τελικά και οι κρίσιμοι για την κίνηση αυτή. Εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά θεωρείται μόνο το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή (1,4 δις ευρώ) που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει είτε ως ΣΔΙΤ είτε ως δημόσιο έργο.

Στο σύνολο της η Γραμμή 4 έχει 30χλμ μήκος, δηλαδή είναι μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα η Γραμμή 2, και θα διαθέτει 33 σταθμούς.

Σε επίπεδο μελετών αυτή τη στιγμή μελετάται όλη η γραμμή, ολοκληρωμένο μελετητικά είναι το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός ενώ ωριμάζει και το Ευαγγελισμός - Γουδή. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου