Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Οριστικά το 2018 η λειτουργία της διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής Αθηνών - Θεσ/κης


Το 2018 θα πρέπει να περιμένουν επιβάτες και εταιρείες για να δουν να λειτουργεί πλήρως αναβαθμισμένος ο σιδηροδρομικός διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com ουσιαστικά η συνολική ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός μήκους 106χλμ μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2018 και τότε θα έχουμε το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο που θα ξεκινήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη (ή αντίθετα) σε πλήρως λειτουργική διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση.

Η αιτία της καθυστέρησης όπως όλα δείχνουν είναι η καθυστέρηση που υπήρξε λόγω της κρίσης το 2015. Η εργολαβία σκούπα στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός που εκτελείται από το κοινοπρακτικό σχήμα των 3 κορυφαίων ελληνικών τεχνικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - J&P ξεκίνησε από τις αρχές του 2014 ως φυσική συνέχεια των πολλαπλών εργολαβιών της προηγούμενης δεκαετίας.

Στο τμήμα αυτό υπάρχουν και οι 2 μεγαλύτερες δίδυμες σιδηροδρομικές σήραγγες της χώρας, αυτή του Καλλιδρόμου με μήκος 9,1χλμ και εκείνη της Όθρυος με 6,3χλμ. Η χρονοαπόσταση Αθήνας - Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωση των έργων θα καλύπτεται σε 3 ώρες και 15 λεπτά ενώ σημαντική θεωρείται και η εξοικονόμηση από τη χρήη ηλεκτρισμού και όχι πετρελαίου.

Πελοπόννησος
Στα τέλη του 2017 όμως μετατίθεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του τμήματος Κιάτο - Ροδοδάφνη. Τα έργα που εκτελεί η εταιρεία ΜΕΤΚΑ από το Φθινόπωρο του 2014 προχωρούν, όμως θα ολοκληρωθούν με παράταση άνω του ενός έτους από την αρχική τους προθεσμία.

Τότε θα λειτουργήσει και πάλι το τμήμα σε διπλή γραμμή όχι όμως και ηλεκτροκίνηση καθώς θα υπάρξει μία νέα εργολαβία μέσα στο 2016 που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης από το Κιάτο μέχρι το Ρίο.

Στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος εκτελείται ήδη μία εργολαβία για την υποδομή ενώ τον επόμενο μήνα θα υπογραφεί και η εργολαβία για την υποδομή του τμήματος Ψαθόπυργος - Ρίο.

Η νέα εργολαβία που θα προκηρυχθεί θα περιλαμβάνει την επιδομή (διπλή γραμμή) για το τμήμα Ροδοδάφνη - Ρίο και εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης από το Κιάτο μέχρι το Ρίο με ολοκλήρωση που τοποθετείται μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Για το θέμα της χάραξης και διέλευσης του τρένου από το Ρίο μεχρι την πόλη και το λιμάνι της Πάτρας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μελέτη και προς το παρόν δεν υπάρχει λύση κοινά αποδεκτή. Για το θέμα διοργανώνεται στις 13 Φεβρουαρίου ημερίδα για το CODE Patras μία πρωτοβουλία των 3 παν/κών ιδρυμάτων ΕΤΗ Zurich, Παν/μίου Πατρών και ΕΜΠ σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας, 

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου