Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ρόδος: "Η υπομονή μας έχει όρια" προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της ΡΟΔΑ

Κλιμακώνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τα εργασιακά θέματα ανάμεσα στο Δήμαρχο Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκο και το σωματείο εργαζομένων της ΡΟΔΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι αναφέρουν συγκεκριμένα:
"Σε απάντηση στα όσα αναφέρει στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ την Παρασκευή 29-11-2015, και προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση της κοινής γνώμης εκθέτουμε τα εξής :

1. Καταρχήν όσον αφορά τις δύο αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ρόδου (53/2015 και 42/2015), το δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις είναι προσωρινά εκτελεστές στο σύνολό τους, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθεί το συνολικό ποσό που επιδικάστηκε με τις αποφάσεις αυτές.

Εναντίον των αποφάσεων αυτών η επιχείρηση άσκησε εφέσεις. Άσκησε επίσης και αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων μέχρι την έκδοση αποφάσεων επί των εφέσεων που ασκήθηκαν, ταυτόχρονα δε υπέβαλε και αίτημα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα απαγορεύεται η εκτέλεση των αποφάσεων μέχρι την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής. 

Οι προσωρινές διαταγές συζητήθηκαν και το Δικαστήριο τις απέρριψε, οπότε η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των απαιτήσεων που επιδικάστηκαν με τις αποφάσεις.

2. Τα ποσά που επιδικάστηκαν με τις παραπάνω αποφάσεις αφορούν τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων που έγιναν τα έτη 2010-2011-2012.

3. Ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος ότι μέσα στην μνημονιακή δημοσιονομική πολιτική όλοι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπέστησαν μία περικοπή της τάξεως του 20% των αποδοχών τους και μάλιστα οι αμοιβές που ήταν ξεχωριστές για Οργανισμούς, όπως η ΔΕΥΑΡ, εξομοιώθηκαν με τις αποδοχές των δημοσίων και των δημοτικών υπαλλήλων.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι εμείς, παρόλο που δεν ανήκουμε στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (όπως μας κατέταξε ο κ. Δήμαρχος μη νόμιμα), αλλά ανήκουμε σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Κοινωφελούς χαρακτήρα (μάλιστα η ίδια η απόφαση του ειρηνοδικείου Ρόδου δέχεται ότι η επιχείρηση δεν ανήκει στο δημόσιο), όπως είναι η ΔΕΣ ΡΟΔΑ, αλλά και η ΔΕΥΑΡ αντίστοιχα, υποστήκαμε περικοπές στις αποδοχές μας μεγαλύτερες και από τις περικοπές που έγιναν στους δημοσίους υπαλλήλους, που βάσει Νόμου εντάχθηκαν νόμιμα στις περικοπές, με αποτέλεσμα η μισθοδοσία μας να έχει υποστεί περικοπές άνω του 40% και όχι 20% όπως υποστήριξε ο κ. Δήμαρχος.

4. Ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, ότι για τις παραπάνω υποθέσεις μας εκκρεμούν εφέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν τον Ιούνιο και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, διαφορετικά διαπράττει το αδίκημα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Προφανώς ο κ. Δήμαρχος δεν αναφέρεται στις δικές μας υποθέσεις, αφού κατ’ αρχήν η ΔΕΣ ΡΟΔΑ δεν ανήκει ως προείπαμε στο ΔΗΜΟΣΙΟ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και καμία υποχρέωση δεν έχει η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου αυτού να εξαντλήσει τα προβλεπόμενα από τον ισχύοντα Νόμο (Καλλικράτη) ένδικα μέσα. Τέτοια υποχρέωση υπάρχει μόνο για τον Δήμο Ρόδο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτού.

5. Εμείς οι εργαζόμενοι, αφού επί δύο μήνες μετά την έκδοση της απόφασης προσπαθήσαμε να βρούμε την καλύτερη συμβιβαστική λύση, με δική μας πρωτοβουλία συναντηθήκαμε τρεις φορές με τον κ. Δήμαρχο και τον ενημερώσαμε για το θέμα αυτό, παίρνοντας την διαβεβαίωση ότι θα το συζητήσει με την νομική υπηρεσία της επιχείρησης και θα μας ενημέρωνε για το αποτέλεσμα.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Συνδικάτου ενημέρωσε το Δ.Σ της επιχείρησης σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις για το θέμα που είχε προκύψει, όπως επίσης και την νομική υπηρεσία της επιχείρησης . Μέχρι και αυτή την στιγμή το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. της επιχείρησης, ούτε και αναμένεται να συζητηθεί, παρόλο που υπάρχουν αποφάσεις Δικαστηρίων που είναι προσωρινά εκτελεστές και έχουν κοινοποιηθεί στην επιχείρηση.

Την Παρασκευή 20-11-2015 και παρ’ ότι έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν οι προσωρινές διαταγές και η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει άμεσα τα επιδικασθέντα ποσά, καταθέσαμε πρόταση προς το Δ.Σ της ΔΕΣ ΡΟΔΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 886 για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που προέκυψε από της εκδοθείσες 53/2015 και 42/2015 αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ρόδου που κηρύχθηκαν προσωρινά εκτελεστές.

Στο τέταρτο Δ.Σ της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που έγινε 21-11-15 ημέρα Σάββατο διαπιστώσαμε ότι την παραπάνω πρόταση δεν την είχαν διαβάσει τα μέλη του Δ.Σ και ως εκ τούτου αναγκαστήκαμε να τους εξηγήσουμε εμείς την πρόταση. 

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε παρωδία, αφού τεχνηέντως κάποιο μέλος του Δ.Σ διαμόρφωσε εικόνα αρνητική προς τα υπόλοιπα μέλη, χωρίς να έχει διαβάσει κανένας την πρότασή μας και το μόνο που επαναλάμβανε συνεχώς ήταν ότι εφόσον πάρετε τα χρήματά σας την επόμενη μέρα θα σας κλείσουμε. Το παραπάνω Δ.Σ μετά από όλα αυτά αποφάσισε την αναβολή του θέματος με παρότρυνση του Δημάρχου.

6. Σε ότι αφορά την απόφαση της ΔΕΥΑΡ στη οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος και την οποία κέρδισε στον Άρειο Πάγο, τονίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στις υποθέσεις αυτές, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η υπόθεση εκείνη δεν έχει καμία σχέση με την δική μας υπόθεση, αφού εκείνη αφορούσε τα επιδόματα των 176 ευρώ και τα έξοδα κίνησης που λάμβαναν οι Δημόσιοι υπάλληλοι και όχι τις μειώσεις αποδοχών της μισθοδοσίας.

Αντιθέτως, «ξέχασε» να αναφέρει ο κ. Δήμαρχος ότι με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ που δικαιώθηκαν για τις περικοπές που είχαν γίνει στη μισθοδοσία τους, πληρώθηκαν με ρύθμιση, κατόπιν εισήγησης του ιδίου του Δημάρχου. Πρόκειται για την αριθμ. 32/2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου για την οποία ελήφθη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και τακτοποιήθηκε σε δόσεις.

Μάλιστα και εκείνη η υπόθεση αφορούσε τις μειώσεις αποδοχών που έγιναν στην μισθοδοσία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ και για την υπόθεση αυτή ασκήθηκε έφεση από την ΔΕΥΑΡ η οποία εκδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Ρόδου και εκδόθηκε η αριθμ. 152/2015 απόφαση του Δικαστηρίου η οποία απέρριψε την έφεση της ΔΕΥΑΡ και στην συνέχεια η εν λόγω απόφαση κατέστη αμετάκλητη, αφού δεν ασκήθηκε αναίρεση από την ΔΕΥΑΡ.

Δηλαδή κ. Δήμαρχε σε όμοια περίπτωση στην ΔΕΑΥΡ, δεν διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος με την μη άσκηση αναίρεσης κατά της τελεσίδικης απόφασης του Πρωτοδικείου Ρόδου;

Αλλά φυσικά και δεν διαπράχθηκε κανένα αδίκημα αφού δεν υφίσταται υποχρέωση εκ του νόμου για εξάντληση των ενδίκων μέσων σε μία ιδιωτική επιχείρηση που δεν ανήκει στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

7. Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’ όλους, πολύ δε μάλλον από τους αιρετούς άρχοντες.
  • Γιατί κ. Δήμαρχε δεν σέβεστε τις αποφάσεις που εξέδωσαν τα Ελληνικά Δικαστήρια ;
  • Γιατί δεν συμμορφώνεστε με τις αποφάσεις αυτές ;
  • Δεν είστε εκτεθειμένος κ. Δήμαρχε όταν δεν εκτελείτε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων;
8. Τέλος, την ίδια ευαισθησία ελπίζαμε να δούμε και σε όλες της άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιχείρηση αναγκάστηκε να εξοφλήσει οφειλές Δημοτικών επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στην ΔΕΣ ΡΟΔΑ και που ως γνωστόν πλησίαζαν το ποσό των 2.000.000 ευρώ. Και όλα αυτά στην πλάτη των εργαζομένων. 

Τότε όμως δεν βγήκε κανένα μέλος του Δ.Σ, ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο νομικός της επιχείρησης να πει ότι θα κλείσει η ΔΕΣ ΡΟΔΑ καταβάλλοντας αυτό το ποσό, ούτε έκαναν ανακοπές των αποφάσεων, ούτε τους έτρεξαν στον Άρειο Πάγο και το μόνο που έκαναν ήταν να κάνουν μόνο διακανονισμούς με οποιονδήποτε ζητούσε χρήματα από την επιχείρηση.

9. Δεν καταλαβαίνουμε για πιο λόγο εμείς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθανόμαστε υπεύθυνοι αν δεν αγοραστούν τα λεωφορεία που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος.
Δηλαδή η επιχείρηση «ποντάριζε» στις παράνομες περικοπές που έκανε στη μισθοδοσία των εργαζομένων για να αγοράσει λεωφορεία; 

Όπως γνωρίζετε κ. Δήμαρχε, βάσει νόμου (3845/2010) τα χρήματα από τις περικοπές των εργαζομένων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου πρέπει να κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου αυτά να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το γεγονός ότι τα χρήματα που παρακρατήσατε από τις περικοπές στη μισθοδοσία μας δεν κατατέθηκαν στον προβλεπόμενο ειδικό λογαριασμό, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας (και την κρίση των Δικαστηρίων) ότι δεν έπρεπε να κάνετε περικοπές στις αποδοχές μας.

10. Επίσης, η επιχείρηση όφειλε βάσει Νόμου να εντάξει τις απαιτήσεις μας για τις οποίες ασκήθηκαν οι αγωγές μας στο προϋπολογισμό της, αλλά ούτε αυτό έπραξε, με αποτέλεσμα να μην έχει μεριμνήσει για την πληρωμή των αποφάσεων αυτών.

11. Οι εργαζόμενοι με το συμβιβασμό που πρότειναν έδιναν το δικαίωμα στην επιχείρηση να διαχειριστεί τα χρήματά τους (Αγορά λεωφορείων, νέα δρομολόγια) αποπληρώνοντας τους σε βάθος χρόνου, αλλά ούτε και αυτό έγινε αποδεκτό. 

Κύριε Δήμαρχε, 
Εμείς οι εργαζόμενοι, παρ’ ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, δικαιούμαστε να εισπράξουμε άμεσα τις απαιτήσεις μας, εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμβιβαστικής επίλυσης.
Εσείς αρνηθήκατε τη συμβιβαστική επίλυση και η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά.

Όπως γνωρίζετε όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΣ ΡΟΔΑ είμαστε πάντα μπροστάρηδες σε κάθε πρόβλημα της επιχείρησης, σε κάθε δυσκολία βγαίνουμε πάντα μπροστά και βάζουμε πλάτη. Έχουμε δείξει κατανόηση και έχουμε κάνει τεράστια υπομονή σε καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων μισθών, υπερωριών και αλλαγές κλιμακίων. 

Έχουμε μείνει απλήρωτοι, παλαιότερα, έως και 2 μήνες για το καλό της επιχείρησης και χωρίς να μαθευτεί πουθενά, (ρωτήστε τον πρώην πρόεδρο κ.κ. Τσαγγάρη γι’ αυτό ).
Η υπομονή μας όμως έχει και τα όρια της.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΣ ΡΟΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΝΤΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜ.                                 ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου