Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Δύο ..φανάρια εμπόδιο στην ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου Φάληρο - Γκάζι

Δύο φωτεινοί σηματοδότες δεν ..αφήνουν να λειτουργήσει πλήρως ο μοναδικός ενιαίος ποδηλατοδρόμος της Αθήνας από το Φάληρο μέχρι το Γκάζι μήκους 11χλμ.

Τα έργα για την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου έχουν ολοκληρωθεί και μάλιστα εγκαίρως (πράγμα σπάνιο για δημόσιο έργο) καθώς είχαν ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο όπως αναφέρει σε ερώτηση του προς το Υπουργείο Υποδομών για το θέμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, εκκρεμεί η τοποθέτηση δύο φωτεινών σηματοδοτών που είναι απαραίτητοι για την ασφαλή διέλευση των ποδηλάτων.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο ypodomes.com είναι πολύ κοντά στο θέμα, κατασκευαστικά το έργο ολοκληρώθηκε και απομένουν οι τελευταίες πινελιές (τοποθέτηση ζαρντινιερών). 

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο ποδηλατοδρόμος περνά από 2 οδικούς άξονες στην Καλλιθέα, την Θησέως και την Λ.Κατσώνη και είναι επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησης φαναριών για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ειδικά στην περίπτωση της Θησέως, αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και με την παρούσα κατάσταση ο κίνδυνος καθημερινών ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλος. 

Εδώ έχουμε όμως την άρνηση του Δήμου ο οποίος μέχρι σήμερα δεν φαίνεται θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, αφήνοντας σε πλήρη έκθεση τους ποδηλάτες που ήδη χρησιμοποιούν τον ποδηλατικό άξονα.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η αδειοδότηση της τοποθέτησης των φαναριών προϋποθέτει τη διευθέτηση τελικών ρυθμίσεων, δηλαδή μονοδρομήσει, χώροι στάθμευσης κ.α. που είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών των Δήμων Αθήνας, Καλλιθέας, της Περιφέρειας Αττικής και του ΥΠΕΝ. 

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως το παραπάνω έργο υλοποιείται με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος (πρώην ΥΠΕΚΑ) και όχι το Υπουργείο Υποδομών όπου απευθύνθηκε η ερώτηση.

Πάντως σε συνέχεια του θέματος, προ ημερών διοργανώθηκε εκδήλωση από την Περιφέρεια Αττικής στο Γκάζι με κεντρικό θέμα τον ποδηλατοδρόμο, με παρούσα και την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αναφορά για ημιτελή ολοκλήρωση του έργου.

Βόρειο τμήμα Γκάζι - Κηφισιά 
Στο πλαίσιο του Μητροπολιτικού Ποδηλατοδρόμου, απομένει το βόρειο τμήμα από το Γκάζι μέχρι την Κηφισιά. Αυτό το τμήμα είναι πλήρως ώριμο με ολοκληρωμένες μελέτες και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και μπορεί εφόσον καλυφθεί η χρηματοδότηση του να δημοπρατηθεί.

Το μήκος του είναι 16χλμ και έχει σχεδιαστεί από την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ με επικεφαλή τον γνωστό λάτρη του ποδηλάτου καθηγητή ΕΜΠ Θάνο Βλαστό. 

Το κόστος δεν είναι μεγάλο, εκτιμάται στα 9εκ.ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία από τους ενδιαφερόμενους φορείς δηλαδή το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων και τους υπόλοιπους Δήμους από όπου θα διέρχεται ο ποδηλατοδρόμος.

Στο σύνολο του από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά ο ποδηλατοδρόμος θα έχει μήκος 27χλμ με 2 κλάδους, εντελώς ανεξάρτητους από την κυκλοφορία των οχημάτων και στόχος του είναι να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου