Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αντιδρούν Ιόνια Νησιά, ΥΠΑ και ο Υπουργός Υποδομών

Επίσημες αντιδράσεις έχουμε μόλις ώρες από την υπογραφή παραχώρησης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια. Η έκπληξη προέρχεται από το Υπουργείο Υποδομών με τον Υπουργό πρώτα να υπογράφει τη σύμβαση και μετά να διαφωνεί με αυτή.

Έχουμε όμως και τη διαφωνία των εργαζομένων που είναι αποφασισμένοι να διεξάγουν δικαστικό αγώνα προκειμένου να καταφέρουν να ανατρέψουν την διαμορφωμένη κατάσταση.

Επίσης μην ξεχνάμε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ετοιμάζει τον δικό της αγώνα.

Διαφωνεί ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ
Τη διαφωνία του με τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που και ο ίδιος υπογράφει, διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και "στα γνωστά, φοβερά, έγκυρα έντυπα που είπαν ότι απέδρασε (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στις Βρυξέλλες) για να μην υπογράψει τις συμβάσεις των αεροδρομίων”

"Δεν δώσαμε εμείς τα αεροδρόμια. Τα έδωσαν όσοι έκαναν τον διαγωνισμό που έβαλαν τους συγκεκριμένους όρους ...υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις. 

Επειδή τα γνωστά, φοβερά έγκυρα έντυπα που είναι αντιμνημονιακά -μην με κάνετε να αναφέρω τώρα- είπαν ότι απέδρασα για να μην υπογράψω τις συμβάσεις των αεροδρομίων; Κυρία Μακρή, εμείς όταν λέμε κάτι και δεσμευόμαστε για κάτι ισχύει. Προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο που υπέγραψα για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων. Συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι όμως μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα. Κατορθώσαμε το τελευταίο διάστημα και διορθώσαμε πάρα πολλά από αυτά που υπήρχαν στις έτοιμες συμβάσεις που βρήκαμε. [...]

Κλείσαμε θέματα που είχαμε να κάνουμε με τους εργαζόμενους που εργάζονται στα αεροδρόμια. Υπογράψαμε τη σύμβαση με πολύ πόνο. [...] Βρήκαμε όταν πήραμε από την ΥΠΑ τις συμβάσεις, κάποιους όρους που έπρεπε να διορθωθούν.

Δεν δώσαμε εμείς τα αεροδρόμια. Τα έδωσαν όσοι έκαναν τον διαγωνισμό που έβαλαν τους συγκεκριμένους όρους. Ο κ. Περιφερειάρχης που κάνει δημοψήφισμα κάνει πολύ καλά. Εγώ στη θέση του θα έκανα χειρότερα […] Είχε προβλεφθεί να παραδοθούν πιστοποιημένα τα αεροδρόμια και τα έργα που έπρεπε να γίνουν να τα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο”.

Στα δικαστήρια οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ
Oι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη κοινοπραξία Fraport- Slentel, δηλώνουν αποφασισμένοι να μη καταθέσουν τα όπλα κατά της ιδιωτικοποίησης.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Νανούρης, στις 8 Ιανουαρίου συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή της Ομοσπονδίας του κλάδου, της ΟΣΥΠΑ, κατά της παραχώρησης ενώ ετοιμάζεται από δικηγορικό γραφείο Αθηνών η κατάθεση προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και κοινοπραξίας, δεν κλείνει το θέμα και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για ακύρωση του διαγωνισμού και του αποτελέσματός του, δια της νομικής οδού.

...Και το δημοψήφισμα
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στις 8 Ιανουαρίου θα έχουμε το δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή των κατοίκων των Ιόνιων Νησιών στην παραχώρηση των τοπικών αεροδρομίνω. Να σημειώσουμε ότι έχουν υπάρξει φωνές για τον τρόπο δημοψηφίσματος και για το κατά πόσο αδιάβλητο μπορεί να είναι το σύστημα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου