Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ζήτημα διαφάνειας και όχι μόνο, για τον νέο πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ

«Βαφτίζουν» εξωτερικό συνεργάτη, υπάλληλο της Αττικό Μετρό.

Ηθικό και νομικό ζήτημα προκύπτει από την πρόταση του υπουργού Υποδομών, κ. Χρήστου Σπίρτζη να οριστεί στη θέση του προέδρου της ΣΤΑΣΥ, ο μηχανικός της Αττικό Μετρό, κ.Σταύρος Στεφόπουλος για λόγους τόσο διαφάνειας, όσο και σύγκρουσης συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο υπουργός Υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει τα βιογραφικά των προτεινομένων για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, ο κ. Στεφόπουλος εμφανίζεται ως εξωτερικός συνεργάτης της Αττικό Μετρό, μέσω του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου που διατηρεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, διατηρεί το γραφείο μελετών από το 1988, ενώ μεταξύ άλλων, από το 2002 έως το 2015, εργάζεται ως «υπεύθυνος εργοταξίου ...υπό την διεύθυνση της Αττικό Μετρό».

Ωστόσο, ο κ. Στεφόπουλος είναι υπάλληλος της Αττικό Μετρό εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα είναι βοηθός επιβλέπων μηχανικός στη Διεύθυνση Έργων Τραμ και μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην "Δι@ύγεια", είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την παραλαβή και έλεγχο των υλικών για έργα Πολιτικού Μηχανικού του έργου του Τραμ στον Πειραιά.

Παράλληλα, προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων βάσει του νόμου περί ανωνύμων εταιριών, καθώς ως στέλεχος της Αττικό Μετρό, τοποθετείται πρόεδρος του ΔΣ της ΣΤΑΣΥ, η οποία έχει ανοιχτά σοβαρά νομικά και οικονομικά ζητήματα για σειρά θεμάτων με την πρώτη.

Ειδικότερα, υπάρχει ανοιχτή διένεξη για την παραλαβή των συρμών τρίτης γενιάς της γραμμής 2 μεταξύ ΣΤΑΣΥ και Αττικό Μετρό, καθώς τα τρένα παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα.

Επίσης, υπάρχει διαφωνία της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ για το ύψος των τελών υποδομής που καλείται να καταβάλει η δεύτερη στην πρώτη για την χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Η ΣΤΑΣΥ δέχεται να πληρώνει 700.000 ευρώ κατ' έτος για την χρήση των γραμμών 2 και 3, ενώ η Αττικό Μετρό αξιώνει αρκετά εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα δάνεια που έχει λάβει η εταιρία από την ΕΤΕπ για την κατασκευή του Μετρό.

Ακόμη, υπάρχει ζήτημα μεταξύ των δύο εταιριών τόσο για το ιδιοκτησιακό όσο και το ασφαλιστικό καθεστώς των συρμών και των εγκαταστάσεων. 


Εμείς με τη σειρά μας να συμπληρώσουμε, ότι πρόσφατα ο κ. Στεφόπουλος στις 21/11/2015 (Δείτε σχετικά ΕΔΩ) εκλέχτηκε μέλος της εντεκαμελής ολομέλειας του Τμήματος Μεταφορών και Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου