Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύσπιστοι οι εργαζόμενοι για την επανεκκίνηση


Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο εργαζομένων σχετικά με τις ανακοινώσεις σχετικά με την επανεκκίνηση του έργου αλλά και τις απολύσεις των εργαζομένων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, έχει να δηλώσει τα παρακάτω:

1. Είναι ευχή όλων, για μια φορά οι δηλώσεις να γίνουν πράξεις.

2. Είναι απορία όμως όλων, γιατί έπρεπε να περάσουν 13 μήνες, μέχρι να καταλήξουμε στο αυτονόητο, δηλαδή να δείξουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της διαιτησίας.

3. Είναι απορία των εργαζομένων, γιατί, αφού η λύση ήταν τόσο κοντά, 29 Δεκεμβρίου 2015, το σύνολο του προσωπικού του αρχαιολογικού τμήματος -70 άτομα- έπρεπε να απομακρυνθεί και χωρίς αποζημίωση από την εργασία του στη 1 Δεκεμβρίου 2015. 

Υπάρχει πιο ξεκάθαρη ομολογία πως, τουλάχιστον με την ανοχή μιας αριστερής κυβέρνησης, αυτό συνέβη προκειμένου να αλλάξουν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων;

4. Αναφορικά με το ύψος αποδοχών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε ένα φτηνό επικοινωνιακό τέχνασμα απέναντι στη μαστιζόμενη από την ανεργία Θεσσαλονίκη, αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις είτε υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού είτε εργατών με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και φυσικά βαρέα και οικοδομικά ένσημα. 

Είναι κρίμα να γίνεται τέτοια σαλαμοποίηση και να ασκούνται τέτοιες τεχνικές επικοινωνίας, τις οποίες χρησιμοποιούν κατά κόρον οι δανειστές της χώρας μας.

5. Όπως είναι αντιληπτό, τίποτα δεν υπάρχει γραπτό. Πρόκειται για μια συμφωνία κυριών και αλληλοσεβασμού των δικαστικών αποφάσεων και άρσης του αιτήματος διάλυσης της σύμβασης από πλευράς αναδόχου. 

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από την πολιτική κατάσταση της χώρας; Αν αλλάξει ο Υπουργός; Αν χρειαστεί να πάμε σε άλλα κυβερνητικά σχήματα; Ποια είναι η πρόβλεψη για το μέλλον και ποια η εγγύηση εκτέλεσης των όρων της συμφωνίας;

6. Άλλαξε το πλαίσιο συνεργασίας των δύο μερών, Αττικό Μετρό και Αναδόχου; Διαφορετικά, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια ζητήματα που οδήγησαν στις διαιτησίες. Ποια η προστασία του έργου από νέες απαιτήσεις του εργολάβου;

7. Σε πόσο διάστημα, πρέπει επιτέλους να βρεθεί η οριστική λύση για το θέμα του Σταθμού Βενιζέλου, ώστε να είναι εφικτή η κατασκευή του, εντός του χρονοδιαγράμματος;
Σε όλα τα παραπάνω, περιμένουμε άμεσα, τις απαντήσεις. 

Περιμένουμε επίσης, και σε αυτό δίνουμε ένα μεγάλο δίκαιο στον Υπουργό, με τα θέματα του έργου να ασχολούνται μόνο όσοι γνωρίζουν το έργο. Όποιος έχει άποψη, πρέπει να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις του, στο μέλλον του έργου.

Δε θα πρέπει να υπάρχει μονοδιάστατη οπτική των πραγμάτων. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να συσταθεί η, προβλεπόμενη από τη νομοθεσία των δημοσιών έργων, Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. 

Είναι πάνω από όλα όμως επιτακτική η ανάγκη επιστροφής στην εργασία τους όλων όσων απολύθηκαν στο παρελθόν με άδικο τρόπο, προκειμένου το έργο όντως να μπει σε τροχιά!!! 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου