Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η διάσπαση της επέκτασης του Τραμ από την Υπογειοποίηση του Μετρό έφερε καθυστερήσεις και προβλήματα


Σε περιπέτεια όπως όλα δείχνουν καταλήγει η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, δεν έχει εκτελεστεί ούτε το 50% του έργου με κίνδυνο να παραμείνει η πόλη όμηρος των εργοταξίων για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Το έργο της μονής κυκλικής γραμμής που ξεκινά από το Καραϊσκάκη περνά από Μικράς Ασίας, Γ. Λαμπράκη, Β. Γεωργίου, Α. Ποσειδώνος, Ε. Αντιστάσεως, Ο. Σκυλίτση για να τερματίσει στο ΣΕΦ δεν περπατάει με αποτέλεσμα και η τοπική αυτοδιοίκηση να δυσανασχετεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μιλώντας στο ypodomes.com σχολίασε δεικτικά "ο τρόπος που εκτελείται το έργο μετά από 3 χρόνια είναι προβληματικός. Διαπιστώνονται προβλήματα και χρειάζεται επανασχεδιασμός του έργου. Εδώ το βασικό έργο του Τραμ με 24χλμ ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες και εδώ για 5,4χλμ μονής γραμμής πάμε για 4 - 5 χρόνια".

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ραντεβού μεταξύ της Περιφέρειας και της Αττικό Μετρό με θέμα τα έργα του Τραμ στον Πειραιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes ζητήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα αλλά και να μην ανοίγουν πολλά εργοτάξια ταυτόχρονα ώστε να μην "πγίνεται" η πόλη.

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό υποσχέθηκε εντός των ημερών να δώσει επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα ενώ ανέφερε πως στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν υπάρχει το ενδεδειγμένο πνεύμα συνεργασίας.

Για την εκπόνηση και έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων απαιτείται η έγκριση τόσο από την Τροχαία Πειραιά, όσο και από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Το παράδοξο στην υπόθεση της κατασκευής της επέκτασης της γραμμής του Τραμ στον Πειραιά είναι πως χρηματοδοτικά το έργο δεν είχε πρόβλημα όλη αυτή την περίοδο και είχε άνετη πρόσβαση στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται.

Εδώ αναδεικνύεται και το μεγάλο δομικό πρόβλημα των έργων της χώρας καθώς πολλές φορές ενώ υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση άλλοι παράγοντες παρακωλύουν τις εργασίες με αποτέλεσμα και τα χρήματα να μην απορροφώνται και να χάνονται και το έργο να μην προχωρά και να καθυστερεί υπερβολικά σε σχέση με το αρχικό του χρονοδιάγραμμα.

Οι εξελίξεις των επομένων ημερών αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον σε ένα από τα κορυφαία συγκοινωνιακά έργα της Αθήνας. Το Τραμ με την κατασκευή του αποκτά πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, συνδεόμενο και με τον υπό κατασκευή σταθμό Μετρό "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ".

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση του έργου είναι μακριά καθώς δεν έχει αρχίσει να σκάβεται η Βασιλέως Γεωργίου, η Ακτή Ποσειδώνος και η Ομηρίδου Σκυλίτση για την οποία λόγω της στενότητας του χώρου έχει ζητηθεί η διακοπή της κυκλοφορίας για διάστημα άνω των 2 μηνών.

Σε αυτό το σημείο γεννάται και το ερώτημα αν τελικά το έργο αυτό έπρεπε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί με την παράλληλη υπογειοποίηση των γραμμών της Γραμμής 1 από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά καθώς θα διαμορφωνόταν μία νέα μεγάλη λεωφόρος πάνω από τις γραμμές ενώ θα υπήρχε και ο απαραίτητος χώρος για τη συμβίωση του Τραμ με τα λεωφορεία και τα Ι.Χ μιας και ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου και εξόδου στον Πειραιά.

Με το διαχωρισμό των έργων εχει περιοριστεί το πλάτος του δρόμου εκατέρωθεν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων στις ώρες αιχμής, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο κενό στο ενδιάμεσο και τα έργα της υπογειοποίησης της γραμμής έχουν μείνει στις εξαγγελίες, ενώ υπάρχει και η πρακτική δυσκολία της υλοποίησης των έργων εν μέσω πυκνής ροής των οχημάτων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου