Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΚΤΕΛ απεριορίστων διαδρομών - Κερκόπορτα εισόδου των ιδιωτών στις Αστικές Συγκοινωνίες

Τόσο στα υπεραστικά δρομολόγια όσο και στις αστικές συγκοινωνίες σε περιφέρεια και Αττική, η προωθούμενη καθιέρωση ημερήσιου εισιτηρίου προκαλεί ανησυχίες στους εργαζόμενους της Ο.ΣΥ.
Ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση ημερήσιου εισιτήριου απεριορίστων διαδρομών στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς και στα ΚΤΕΛ της περιφέρειας που παρέχουν αστική συγκοινωνία.

Ειδικά για τη δημοτική συγκοινωνία από ιδιώτες, η τιμή του ημερήσιου εισιτήριου δεν μπορεί να υπερβαίνει 4,47 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του αρμόδιου δήμου, η οποία θα επικυρωθεί από τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ.

Οι σχετικές διατάξεις θεσπίζονται για πρώτη φορά με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών, Παναγιώτης Σγουρίδης, στην οποία ορίζεται ότι ημερήσια εισιτήρια μπορούν να ισχύσουν και στα υπεραστικά δρομολόγια, αλλά δεν καθορίζεται ανώτατο όριο στην τιμή.

Η απόφαση καθορίζει τις νέες τιμές των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, που επιβλήθηκε το καλοκαίρι με το τρίτο Μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ έχουν ήδη αναπροσαρμόσει τις τιμές τους από τον Αύγουστο.

«Καθαρές» τιμές 
«Δεν κάναμε αυξήσεις στα εισιτήρια, εισπράττουμε τον αυξημένο ΦΠΑ και τον αποδίδουμε στο Δημόσιο», διευκρίνισε ο Σοφοκλής Φάτσιος, πρόεδρος της ένωσης των ΚΤΕΛ.

«Οι τιμές των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ παραμένουν στα επίπεδα που είχαν οριστεί τον Δεκέμβριο του 2010, όταν είχαν γίνει αυξήσεις κατά 10%», μας ενημέρωσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Μας εξήγησε ότι οι τιμές που υπήρχαν στην σχετική υπουργική απόφαση του 2010 συμπεριλάμβαναν και ΦΠΑ 13%. Στη νέα ρύθμιση επιλέχθηκε να αφαιρεθεί ο ΦΠΑ και να οριστούν «καθαρές» τιμές, τονίζοντας με αρκετή αισιοδοξία ότι «σήμερα -χωρίς τη θέλησή μας- είναι 23%, αλλά ελπίζουμε σύντομα να μειωθεί».

Από τη σύγκριση των τιμών που προβλέπονται στην προηγούμενη και τη νέα απόφαση, προκύπτει ότι το εισιτήριο γίνεται φθηνότερο για κοντινές διαδρομές, ενώ είναι ελαφρώς «τσιμπημένο» για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η επιλογή αυτή είναι δικαιότερη, όμως επιτείνει τις ανησυχίες των εργαζομένων στα λεωφορεία και τρόλλεϋ που θεωρούν ότι προαναγγέλλει την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας μέσα από το ΚΤΕΛ Αττικής. 

Αρκεί μια απόφαση 
Σε πολλές περιοχές, όπως τα Μεσόγεια και τους παραλιακούς δήμους, εκτελούν από χρόνια δρομολόγια παράλληλα με το δίκτυο της κρατικής ΟΣΥ, αλλά τα εισιτήρια έχουν υπερδιπλάσιες τιμές.

Σήμερα πάντως ορισμένες γραμμές του ΚΤΕΛ φθάνουν ως το Πεδίον του Άρεως, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν επιβάτες μέσα στα όρια του λεκανοπεδίου, όπου επιτρέπονται μόνον οι αποβιβάσεις.

Το τελευταίο αυτό θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), ο οποίος με μια απλή απόφαση μπορεί να αλλάξει το σημερινό καθεστώς παροχής συγκοινωνιακού έργου από το ΚΤΕΛ Αττικής και να του επιτρέψει να εξυπηρετεί επιβάτες χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο στόλος της ΟΣΥ έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι, για να καλύψουν το ημερήσιο πρόγραμμα δρομολογίων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου