Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Με υπογραφή... Σπίρτζη χρεοκοπούν οι αστικές συγκοινωνίες

Εννέα ειδικούς συμβούλους, από τους οποίους οι τρεις είναι δικηγόροι, διόρισε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο γραφείο του τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. 

Ωστόσο, κανένας από τους καλοπληρωμένους ειδικούς συνεργάτες του δεν φαίνεται.....
να ενημέρωσε τον εκλεγμένο με λίστα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση έξι έναντι τριών ατόμων στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου σε ΟΑΣΑ (Οργ. Αστ.Συγκοινωνιών Αθήνας), ΣΤΑΣΥ (Στ. Συγκοινωνίες) και ΟΣΥ (Οδ. Συγκοινωνίες).

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. 
Ο νόμος που δεν επιτρέπει τη διαρχία και την αύξηση του διοικητικού κόστους, που επιθυμεί ο υπουργός Υποδομών, είναι ο 4337/2015. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις, πριν από περίπου ενάμιση μήνα και μία από τις δέκα υπουργικές υπογραφές που φέρει είναι αυτή του Χρήστου Σπίρτζη. 

Κάπως έτσι, την περασμένη Παρασκευή η ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της βουλής αναβλήθηκε, με τη διαδικασία να οδηγείται σε ένα πρωτοφανές φιάσκο και το σύστημα αστικών συγκοινωνιών να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη χρεοκοπία.

"Δεν είναι κανένα μεγάλο κόστος" 
Δεν είναι λίγοι όσοι εντοπίζουν στοιχεία θεατρικής επιθεώρησης στην αποτυχία της ηγεσίας του Χρήστου Σπίρτζη να διορίσει, ακόμη και τα δικά της παιδιά, στις ΔΕΚΟ συγκοινωνιών. 

Τι απάντησε, λοιπόν, ο υπουργός Υποδομών όταν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης (Νικ. Κακλαμάνης, Γ. Τραγάκης και Χρ. Σταϊκούρας) του υπενθύμισαν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει διότι, μεταξύ άλλων, απουσιάζει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το τι θα κοστίσουν οι τρεις επιπρόσθετοι επικεφαλής; Ότι "δεν είναι κανένα μεγάλο κόστος"!

Στα ευτράπελα συγκαταλέγεται η απόδοση από τον κ.Σπίρτζη σε νομοτεχνικό λάθος του "μπερδέματος" για το οποίο, όμως υπάρχει γνωμοδοτικό σημείωμα από δικηγόρο, όπως ο ίδιος είπε. 

Βέβαια, νομοτεχνικό λάθος σε ψηφισμένο νόμο δεν νοείται, όπως έσπευσε να του υπενθυμίσει ο κ. Τραγάκης. 

Στο δια ταύτα, για να διπλασιαστούν οι νέοι επικεφαλής των αστικών μέσων μεταφοράς θα χρειαστεί τροπολογία, η οποία μέλλει να φανεί σε ποιο σκεπτικό θα στηριχθεί, δεδομένου ότι ο Χρ.Σπίρτζης αυξάνει το κόστος, σε μία στιγμή δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Επόμενη στάση: χρεοκοπία 
"Εάν η πρωτοφανής αυτή "αστοχία" συνέβαινε στον ιδιωτικό τομέα θα υπήρχαν άμεσα παραιτήσεις και η επαγγελματική πορεία των παραιτηθέντων θα είχε άδοξο τέλος" αναφέρει στο Capital.gr στέλεχος της αγοράς. 

Όλα αυτά όταν οι αστικές συγκοινωνίες, που επηρεάζουν τη ζωή 1 εκατ. πολιτών, βαδίζουν ξέφρενα προς τη χρεοκοπία και σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται, αφού ο Χρ.Σπίρτζης, από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Υποδομών, κήρυξε πόλεμο στις σημερινές διοικήσεις του ΟΑΣΑ και των ΣΤΑΣΥ - ΟΣΥ, τις οποίες, εδώ και πολλούς μήνες, αδυνατεί να αλλάξει.

"Είχε συνεννόηση με τους θεσμούς χωρίς να έχει γνώση η κυβέρνηση. Αυτό είναι μείζον πολιτικό θέμα" σχολίασε ο υπουργός την Παρασκευή για τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γρ. Δημητριάδη, σε μία προσπάθεια να συμμαζέψει τα...ασυμμάζευτα.

Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση, το αυξημένο κόστος, που έχει προκληθεί και από τους χειρισμούς του Χρ.Σπίρτζη (όπως προκύπτει από την ανάλυση των αριθμητικών δεδομένων) καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες των αστικών συγκοινωνιών, με αύξηση από 1η Γενάρη στο 1,40 από 1,20 των κομίστρων χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του χρόνου ισχύος τους. 

Αύξηση που η ηγεσία του Υποδομών δεν είναι σε θέση να αποκλείσει εάν θα επιβληθεί και στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Σε δεύτερη φάση, το κόστος της εκτόξευσης των ελλειμμάτων θα πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι μέσω της κρατικής επιδότησης που απαιτείται για να διατηρηθούν ζωντανές οι αστικές συγκοινωνίες.

Κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ 
Έτσι, το 2016 απαιτούνται κεφάλαια 100 εκατομμύρια ευρώ για να μην χρεοκοπήσει το σύστημα αστικών συγκοινωνιών που βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλειες εσόδων:
  • σε μηνιαία βάση ύψους 1-2 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 13% στο 23% (απόφαση ΥΠΟΙΚ - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ)
  • ύψους 9,5 εκατ. ευρώ λόγω της δωρεάν μετακίνησης για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο του 2015 για το δημοψηφίσματος (απόφαση Χρ.Σπίρτζη)
  • ύψους 3 εκατ. ευρώ λόγω της οριζόντιας δωρεάν μετακίνησης ανέργων (απόφαση Χρ.Σπίρτζη). Το τελευταίο δε μέτρο έχει στείλει μαζικά νοικοκυρές και φοιτητές στον ΟΑΕΔ όπου εγγράφονται για να εξασφαλίσουν δωρεάν μετακινήσεις. 
Δεδομένου ότι οι αστικές συγκοινωνίες είναι ελλειμματικές, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει μέσω επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Είναι αμφίβολο όμως, εάν υπάρχουν τα χρήματα αυτά, μιας και ο προϋπολογισμός 2016 προβλέπει επιχορήγηση της τάξης των 220 εκατ. ευρώ προς όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τις Αττικό Μετρό, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΕΕΣΤΥΥ, ΕΡΓΟΣΕ και ΟΑΣΘ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου