Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Συγκοινωνίες: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτιζε αυξήσεις, τις μειώσεις εισιτηρίων

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες μειώθηκαν από 1,40 ευρώ σε 1,20 ευρώ και ταυτόχρονα μειώθηκε η χρονική διάρκεια ισχύος τους στα 70 από 90 λεπτά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "προσπάθεια παραπλάνησης του επιβατικού κοινού” και για αύξηση των τιμών. 

Το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στηριχθεί στο εφεύρημα της χρονοχρέωσης για να υποστηρίξει ότι τα κόμιστρα αυξήθηκαν δεδομένου ότι μειώθηκε η χρονική διάρκεια ισχύος τους.

Ωστόσο, έχει ο καιρός γυρίσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε προχθές, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από 1η Ιανουαρίου αυξάνει "πραγματικά" την τιμή των εισιτηρίων κατά 0,20 ευρώ ή κατά 16%. Και ταυτόχρονα διατηρεί τη χρονική ισχύ των κομίστρων στα 70 λεπτά, δηλαδή, τα εισιτήρια ακριβαίνουν περισσότερο, σε σχέση ακόμη και με όταν κόστιζαν 1,40 αλλά είχαν ισχύ 90 λεπτών.

Το συμπέρασμα βέβαια, αυτό προκύπτει εάν ληφθεί υπόψη το εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ, η αναγωγή στο λεπτό της ώρας της τιμής του εισιτηρίου που δεν ισχύει σε καμία χώρα του κόσμου.

"Η δρομολογούμενη μείωση της τιμής του εισιτηρίου από 1.40 ευρώ που είναι σήμερα στο 1.20 ευρώ είναι γράμμα κενό και άνευ περιεχομένου αφού συνδυαζόμενη με την μείωση της χρονικής διάρκειας της μετακίνησης από τα 90 λεπτά στα 70 λεπτά στην πραγματικότητα αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου ανά λεπτό επιβίβασης” σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του (Ιούνιος 2014).

"Εκείνο το οποίο παρακολουθούμε από χθες και όχι μόνο στο θέμα των εισιτηρίων είναι μια άλλη επιχείρηση εξαπάτησης του κόσμου. [...] Αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα γενικευμένης ελάφρυνσης, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει στις μέρες μας που το παραμικρό ευρώ και λεπτό είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για τον καθένα” σχολίαζε ο Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή την μείωση των τιμών (συνέντευξη στον Real Fm, 17 Ιουνίου 2014).

Σήμερα όμως, που ένα εκατομμύριο χρήστες των αστικών συγκοινωνιών θα κληθούν να πληρώσουν 0,20 ευρώ περισσότερο για κάθε μοναδική διαδρομή διάρκειας 70 λεπτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία, όπως σχολιάζουν βουλευτές της Αντιπολίτευσης και παράγοντες της αγοράς.

Απέκλεισε τους πρώην επικεφαλής των ΔΕΚΟ Συγκοινωνιών ο Σπίρτζης 
Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το Capital.gr, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να απέκλεισε τους απερχόμενους επικεφαλής των εταιρειών ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και του ομίλου ΟΑΣΑ από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις στα κόμιστρα και η πρόοδος υλοποίησης του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ανώτερα και ανώτατα στελέχη του υπ. Υποδομών αγνοούσαν, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι ο υπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη ενημέρωση για τις αστικές συγκοινωνίες. 

Μάλιστα, ο εκλεγμένος με λίστα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, φέρεται να απέστειλε εντολή να μην παρευρεθούν στην παρουσίαση οι απερχόμενοι επικεφαλής των συγκοινωνιακών εταιρειών, αλλά μόνο εκπρόσωποι εργαζομένων!

Όλα αυτά όταν λόγω της απόφασης του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για δωρεάν μετακίνηση για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο του 2015 λόγω του δημοψηφίσματος, ο ΟΑΣΑ είχε απώλεια εσόδων 9,5 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα, η οικονομική αιμορραγία αυξήθηκε, καθώς το "φέσι" από τα υπουργεία ενισχύθηκε κατά 20,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ λόγω της οριζόντιας δωρεάν μετακίνησης ανέργων προκλήθηκαν μηνιαίες απώλειες εσόδων της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου