Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Σιδηροδρομική Εγνατία: Σε προτεραιότητα η αναβάθμιση του τμήματος Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο

Στη Βόρεια Ελλάδα μετατίθεται πλέον το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά σιδηροδρομικών έργων. Η ολοκλήρωση του ΠΑΘΕΠ είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη μιας και το μόνο έργο που απομένει είναι η σύνδεση με την Πάτρα και το λιμάνι της και η ηλεκτροκίνηση από Κιάτο μέχρι Πάτρα.

Στην νέα προγραμματική περίοδο έρχονται νέα project που κινούνται στην φιλοσοφία αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη με σημαντικότερο λόγο την κίνηση εμπορευμάτων της όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενης Τουρκικής αγοράς προς την Ευρώπη.

Ήδη, το πρώτο ώριμο προς δημοπράτηση τμήμα αφορά το ήδη υπάρχον κομμάτι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, ενώ θα ακολουθήσει το τμήμα από το Στρυμόνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Ουσιαστικά μετά από αυτά τα 2 έργα μήκους 562χλμ και συνολικού κόστους 300εκ.ευρώ, ανοίγουν την όρεξη για την υλοποίηση του σχεδίου των 5 δις ευρώ της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω του Πακέτου Γιουνκέρ λόγω της κομβικής εμπορικά θέσης της χώρας.

Το επόμενο χρονικά έργο θα είναι η νέα χάραξη από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα και την Ξάνθη (στην περιοχή Τοξότες), γραμμή που θα ενώνει τη Θεσσαλονική με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε χρόνο που για την Καβάλα υπολογίζεται σε 1 ώρα και για την Ξάνθη σε περίπου 90 λεπτά.

Παράλληλα στο Υπουργείο Υποδομών θέλουν να ωριμάσουν μελετητικά τα δυτικά τμήματα της Σιδηροδρομικής Εγνατία που είναι και τα πιο κοστοβόρα δηλαδή τη νέα χάραξη από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κοζάνη και τα Γρεβενά και το πλέον δύσκολο τεχνικά τμήμα από τα Γρεβενά μέχρι τα Ιωάννινα και από εκεί μέχρι το αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Στην πρόβλεψη ανάπτυξης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας περιλαμβάνεται και η σύνδεση με την Καλαμπάκα και το Θεσσαλικό δίκτυο από τη μία και τη σύνδεση με το νέο λιμάνι της Καβάλας από την άλλη.

Το χρονοδιάγραμμα του φιλόδοξου σχεδίου δεν είναι προς το παρόν διευκρινισμένο αλλά ο βαθμός δυσκολίας του ανατολικού τμήματος φέρνει την ολοκλήρωση προς το 2030.

Η ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και του Εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη που σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com φαβορί είναι το Στρατόπεδο Γκόνου.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης οδεύει προς ιδιωτικοποίηση και νέα μέρα στο λιμάνι θα είναι κατά κύριο λόγο σιδηροδρομική μιας και η ηλεκτροκίνηση και τα αναβαθμισμένα τμήματα θα δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες προσέλκυσης εταιρειών διακίνησης εμπορευμάτων με εμφανή στόχο την Κινεζική αγορά προς την Ευρώπη.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου