Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Τέσσερα λεωφορεία χωρίς οδηγό στους δρόμους των Τρικάλων

Ξεχωριστή ημέρα υπήρξε για τα Τρίκαλα η σημερινή, καθώς για πρώτη φορά, τέσσερα Λεωφορεία Χωρίς Οδηγό κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα στην πόλη, αλλάζοντας μια για πάντα τον χάρτη των μεταφορών, της αυτοκίνησης, της βιώσιμης κινητικότητας και της ποδηλατικής και οδηγικής συμπεριφοράς των κατοίκων της πόλης. 

Από σήμερα και στο εξής, ο παγκόσμιος χάρτης της τεχνολογίας περιλαμβάνει τα Τρίκαλα, ως την πρώτη πόλη στον κόσμο στην οποία υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το εγχείρημα του μέλλοντος: Τα αυτοματοποιημένα πλήρως φιλικά στο περιβάλλον λεωφορεία. 

Προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου, ημερίδα και ακολούθησε περιήγηση των επισήμων προσκεκλημένων απ’ όλη την Ευρώπη και των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, στη διαδρομή που ήδη απολαμβάνουν μικροί μαθητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. 

Συνέντευξη τύπου 
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε πως οι προβολές του ρεπορτάζ για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Euronews, ξεπέρασαν τις 100.000, την ώρα που ένα κανονικό ρεπορτάζ του ξεπερνά τις 3.000 προβολές. 

«Η έμπνευση που απαιτείται υπάρχει, ώστε να προχωρήσει ο δήμος Τρικκαίων και η πόλη των Τρικάλων, πέρα από τα όρια - σε μια περιοχή με έντονα συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. 

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο δήμαρχος Τρικκαίων επισκόπησε το σχέδιο του δήμου για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των πεζών και των ποδηλατών και τη «βιώσιμη κινητικότητα» ενάντια σε αντιλήψεις του είδους «παρκάρω όπου θέλω» ή «χρησιμοποιώ αυτοκίνητο για 100 μέτρα». 

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η πόλη αντιστάθμισε τις 74 νόμιμες θέσεις στάθμευσης που χάθηκαν, με περίπου 120 που προέκυψαν από τη μεταφορά των εγκαταλειμμένων οχημάτων, δημιουργείται το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη χώρα και προβάλλεται η πόλη μέσω εφημερίδων, ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών παγκόσμιας εμβέλειας, με άμεσες ωφέλειες σε επίπεδο τουρισμού, εν όψει και του Μύλου των Ξωτικών. 

Η γενική γραμματέας του ΥΠΟΜΕΔΙ, Πέτη Πέρκα, ανέφερε στην παρέμβασή της πως τα Τρίκαλα διαθέτουν πρωτοπορία, διαθέτουν τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα. 

Για τον λόγο αυτόν, συμπλήρωσε, θα είναι ίσως η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα ενταχθεί στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας - «στη μεγάλη προσπάθεια ν’ αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ζούμε στις πόλεις μας, προς όφελος αποκλειστικά των ίδιων των πολιτών». 

Επίσης, όπως τόνισε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του ΥΠΟΜΕΔΙ, Δημήτρης Τζώρτζης, το υπουργείο θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτήν τη καινοτόμο δράση του Δήμου Τρικκαίων. 

Ο τέως υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, (επί θητείας του οποίου άρχισαν οι διαδικασίες για το πλήθος των αδειοδοτήσεων για το λεωφορείο) τόνισε τη σημαντικότητα τέτοιων πρωτοπόρων δράσεων. 

Σε επιστημονικό επίπεδο, ο Κάρλος Χόλγκουιν, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Ρώμης (συντονιστής εταίρος του προγράμματος) και ο Δρ. 'Αγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, τόνισαν τη σημαντικότητα των αλλαγών που εγκυμονούν για την κοινωνία, οι αλλαγές στην τεχνολογία. 

Μεγάλη υπήρξε η ικανοποίηση της προέδρου του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Αλίκης Μυλωνά, για τη μεσοπρόθεσμη μείωση των ατυχημάτων που θα επιφέρει η αυτοματοποίηση οχημάτων, ακριβώς επειδή «το 33% των τροχαίων, οφείλονται αποκλειστικά στον οδηγό». 

Παρών ήταν στη συνέντευξη Τύπου και ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτου του Ομίλου INTERAMERICAN, Πάνος Κούβαλης, καθώς η εταιρεία του, πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ασφάλισε τα οχήματα χωρίς οδηγό. 

Αυτό, όπως και η αδειοδότηση, η έκδοση πινακίδων και άλλα τεχνικά θέματα, έγιναν σε συνεργασία με τους υπαλλήλους και στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου. 

Ημερίδα 
Πλήθος τεχνολογικών θεμάτων αναπτύχθηκαν στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον φοιτητών της ΣΕΦΑΑ και πάρα πολλών Τρικαλινών. 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για τη χώρα η προβολή τέτοιων εγχειρημάτων, επισημαίνοντας την εικόνα προς το εξωτερικό «για την Ελλάδα που δημιουργεί». 

Σημειώθηκε η συμβολή του τ. Δημάρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππα. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Πέρκα, Τζώρτζης και Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της δράσης για την πόλη και τη χώρα. 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της ημερίδας, από τους, Κάρλος Χόλγκουιν, Οδυσσέα Ράπτη και Αγγ. Αδμίτη με θέμα «Πόλεις με αυτοματοποιημένη κινητικότητα» - και τους Νίκο Λαμπρογεώργο (Cisco Systems), Σωκράτη Κωστίκογλου (Space Hellas), Κλακάλα Βασίλη (ELECNET) και Αντώνη Αδάναλη (BMW GROUP HELLAS). 

Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης στο Κουρσούμ Τζαμί για την «Αυτοκίνηση στην Αρχαία Ελλάδα», από τον δημιουργό της κ. Κοτσανά και ενημέρωση για το πρόγραμμα του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, από τη διευθύντρια κ. Μυλωνά. 

Η περιήγηση με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, έγινε για πρώτη φορά με 4 οχήματα, τα οποία κυκλοφόρησαν στους δρόμους της πόλης, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή στις δημόσιες συγκοινωνίες των Τρικάλων. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση των επισήμων, των επισκεπτών, των στελεχών εταιριών και των αλλοδαπών επιστημόνων, στον μύλο Ματσόπουλου.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου