Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Οι συγκοινωνίες γεννούν ιδέες

Το παιχνίδι της ομάδας kawai-delvelopers παροτρύνει τον παίκτη να χρησιμοποιεί συγκοινωνίες.
Ένα παιχνίδι που συνδέει διάφορα μέσα μεταφοράς μεταξύ τους, μια εφαρμογή που θα ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και μια πλατφόρμα που θα παρέχει ποικιλία πληροφοριών, όπως free press ή πληροφορίες για την πόλη, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που γεννήθηκαν και σχεδιάστηκαν στο Crowdhackathon - Innovating with Opendata του ΟΑΣΑ. 

Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών με αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων για τις μεταφορές, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΟΑΣΑ στο InnovΑthens. Εκεί συγκεντρώθηκαν 130 developers, οι οποίοι σε λιγότερο από 30 ώρες ανέπτυξαν εφαρμογές γύρω από τις μεταφορές.

Ένα παιχνίδι -μέσα από το οποίο ο χρήστης θα ταιριάζει μέσα μεταφοράς- δημιούργησε μια ομάδα, η kawai-developers, τριών νέων. Ο χρήστης έξυπνου κινητού θα μπορεί να κατεβάζει το παιχνίδι και κατά την είσοδό του σε διάφορα μέσα μεταφοράς θα κερδίζει μπόνους. 

Η εφαρμογή θα δίνει διαφορετικό μπόνους σε διαφορετικές γραμμές συγκοινωνίας, παροτρύνοντας τον μετακινούμενο να χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα και διαδρομές. 

«Απευθύνεται σε νέα άτομα και κυρίως σε συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ», εξηγεί η Κατερίνα Μπάρκα. Η 25χρονη Κατερίνα είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και εργάζεται αυτή τη στιγμή ως γραφίστρια. 

«Βρίσκεσαι σε έναν χώρο με δεκάδες άλλους ανθρώπους που κινούνται σε ένα παρόμοιο μήκος κύματος με εσένα και ασχολούνται με παρόμοια πράγματα», περιγράφει την εμπειρία της στο Crowdhackathon. Γνώρισε τα άλλα δύο μέλη της ομάδας της (Δημήτρης Δεσσύλας - προγραμματιστής, Ανδρέας Χούκας - φοιτητής) εκεί.

Μια πλατφόρμα πάνω στην οποία θα «πατούν» δεδομένα τα οποία θα διατίθενται δωρεάν στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς δημιούργησαν οι Ex Machina. 

Στόχος είναι να παρέχεται στους επιβάτες περιεχόμενο όπως τα free press έντυπα ή πληροφορίες για δρώμενα της πόλης. Ο επιβάτης, μόλις επιβιβαστεί, μπορεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου να συνδεθεί σε ένα WiFi δίκτυο το οποίο του «σερβίρει» online περιεχόμενο, χωρίς ο επιβάτης να είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο. 

Το περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από παιχνίδια μέχρι και τουριστικές υπηρεσίες. Την ομάδα Ex Machina απαρτίζουν τέσσερις επαγγελματίες του χώρου, ο Μανώλης Νικηφοράκης, ο Βασίλης Χρυσός, ο Στράτος Θεοδώρου και ο Γιάννης Γκούφας. Τρεις εξ αυτών υπήρξαν στο παρελθόν ερευνητές στον «Δημόκριτο», έχοντας μάλιστα δημιουργήσει την -επίσης μεταφορικού περιεχομένου- εφαρμογή optitrans.

«Εδώ και τρία χρόνια εργαζόμαστε πάνω σε ένα startup, το βασικό προϊόν του οποίου είναι μια υπηρεσία που βελτιώνει την πρόγνωση του καιρού, παρέχοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία μέσω δεδομένων που λαμβάνονται από συγκεκριμένους αισθητήρες», εξηγεί ο 35χρονος Μανώλης, που θεώρησε δεδομένη τη συμμετοχή της ομάδας στο Crowdhackathon λόγω της σχέσης της με το αντικείμενο και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μαραθωνίου. 

Στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται μια συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, καθώς, όπως αποκαλύπτει ο Μανώλης, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον οργανισμό ώστε να «τοποθετηθεί» πιλοτικά σε πρώτη φάση σε 8 λεωφορεία της γραμμής Σύνταγμα - Αεροδρόμιο, τα οποία θα μετατραπούν αυτομάτως σε έξυπνα.

Ηχητική ειδοποίηση 
Φανταστείτε μια υπηρεσία που ειδοποιεί μέσω κινητού τηλεφώνου άτομα με προβλήματα όρασης ότι πλησιάζει το λεωφορείο στο οποίο εκείνοι θέλουν να επιβιβαστούν. 

Παράλληλα, μια άλλη υπηρεσία, που μετατρέπει το κείμενο σε ήχο, αναλαμβάνει την ηχητική ειδοποίηση του ατόμου με προβλήματα όρασης ότι το λεωφορείο του ήρθε. 

«Μοναδική προϋπόθεση είναι ο επιβάτης να έχει εισαγάγει στην εφαρμογή τον αριθμό της γραμμής που επιθυμεί, τη στάση από την οποία θα επιβιβαστεί και πού ακριβώς θα ολοκληρώσει τη διαδρομή του», εξηγεί ο 29χρονος Κώστας Ακάσογλου από την ομάδα 10Coders. 

Ο ίδιος εργάζεται σε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και μαζί με τον συνάδελφό του Γιώργο Νομικό, επίσης προγραμματιστή, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο. Στην ομάδα συμμετείχαν η Ιωάννα Μουγκολιά και η Τζίνα Βερυκίου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου