Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Λευκωσία:: Σχεδόν €60 εκατ. τον χρόνο, δαπανώνται για τις αστικές συγκοινωνίες

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το κράτος για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών τα πρώτα δέκα χρόνια της σύμβασης που υπέγραψε με έξι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών και συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου €600 εκατ., ενώ αν γινόταν δεκτός ο αρχικός υπολογισμός, με βάση το κόστος ανά χιλιόμετρο, οι φορολογούμενοι θα πλήρωναν περίπου €930 εκατ.

Πάντως, όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κρατική χορηγία κάτω από €50 εκατ. τον χρόνο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτιστοποίηση των διαδρομών, με την τοποθέτηση ακυρωτικών μηχανών στα λεωφορεία, με τον έλεγχο προμήθειας των καυσίμων, τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών κ.ά.

Όσον αφορά στη βελτιστοποίηση των διαδρομών, αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι διαδρομές οι οποίες εκτελούνταν με 50 λεωφορεία, τώρα μπορούν να εκτελεστούν με 30 λεωφορεία, κάτι το οποίο σημαίνει πολύ χαμηλότερο κόστος για το κράτος.

Όπως μας ελέχθη, υπήρχε λεωφορείο το οποίο εκτελούσε γραμμή περίπου 15 φορές την ημέρα χωρίς λόγο. Ανάλογος έλεγχος διενεργείται σε όλες τις πόλεις, ώστε αφενός να μειωθεί το κόστος και αφετέρου να αυξηθεί η εξυπηρέτηση, με τον τερματισμό των άγονων διαδρομών και την αύξηση της συχνότητας των γραμμών σε περιοχές με υψηλότερη ζήτηση.

Οι ακυρωτικές μηχανές που έπρεπε να τοποθετηθούν από το 2012 δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη και την ευθύνη της προκήρυξης προσφορών ανέλαβε (από τις εταιρείες) το Υπουργείο. 

Με την εγκατάσταση των μηχανών το Υπουργείο θα γνωρίζει πόσα εισιτήρια πωλούνται, κάτι το οποίο θεωρείται σημαντικό, αφού τα έσοδα θα αφαιρούνται από την κρατική χορηγία. Το σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί σε μερικούς μήνες.

Σχετικά με τα καύσιμα, ο Υπουργός ανέφερε πως τοποθετήθηκε ειδικό δακτυλίδι σε κάθε λεωφορείο, ώστε να είναι σίγουρο το Υπουργείο ότι τα ποσά που παρουσιάζονται ως καύσιμα των εταιρειών θα αφορούν μόνο τα λεωφορεία των εταιρειών. 

Αν τοποθετηθεί καύσιμο σε λεωφορείο που δεν έχει δακτυλίδι, το κράτος δεν θα δέχεται να το υπολογίζει στα έξοδα, ενώ ταυτοχρόνως αποκλείεται ο εφοδιασμός ακόμη και ιδιωτικών οχημάτων των μετόχων, όπως φαίνεται να συνέβη στο παρελθόν.

Θα επιστρατευθεί επίσης η τηλεματική, ώστε να γνωρίζει το Υπουργείο όλες τις διαδρομές μέχρι και το πόσοι επιβιβάζονται και πόσοι αποβιβάζονται από κάθε λεωφορείο, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τον έλεγχο και κατ' επέκταση θα μειώσει το κόστος για το κράτος.

Εξάλλου, θα διενεργείται πιο αυστηρός έλεγχος όσον αφορά στα έξοδα των εταιρειών, αφού θα ελέγχονται επίσης σχολαστικά οι ελεγμένοι λογαριασμοί που θα υποβάλλουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από προκαταρκτικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε μια από τις εταιρείες, ποσοστό 33% του κόστους αφορούσε στη μισθοδοσία διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.

Το Υπουργείο προειδοποίησε πως δεν θα αποδέχεται να πληρώνει για μισθούς τους οποίους θεωρεί υπερβολικούς. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στη γυναίκα διευθυντικού στελέχους, το οποίο προειδοποιήθηκε ότι το Υπουργείο θα εγκρίνει μόνο το ποσό που θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στην προσφορά της γυναίκας του, οπότε μόνο αυτό θα εγκρίνεται.

Το Τμήμα Ελέγχου του Υπουργείου ενισχύθηκε ειδικά γι' αυτό τον σκοπό με άλλους δύο ελεγκτές. Κάποιες από τις εταιρείες υπέβαλαν ήδη λογαριασμούς προηγούμενων ετών και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υποβάλουν λογαριασμούς μέχρι και για το έτος 2014. 

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο απαιτούσε εδώ και χρόνια την υποβολή ελεγμένων λογαριασμών από τις εταιρείες, ώστε να διαπιστώνονται τα πραγματικά έξοδά τους και να αποφασίζεται αναλόγως και το ύψος της χορηγίας.

Ήδη από μια εταιρεία, της οποίας ελέχθησαν οι λογαριασμοί, το Υπουργείο προχώρησε στην αποκοπή σημαντικού χρηματικού ποσού. Σημειώνεται πως τόσον αυτή όσον και άλλες εταιρείες, φαίνεται να προχωρούσαν στην αύξηση των απολαβών διευθυντικών στελεχών τους και μάλιστα εν καιρώ οικονομικής κρίσης.

Εισηγήσεις Γεν. Ελεγκτή 
Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στην έκθεσή του για το 2013 είχε εισηγηθεί και τα εξής:
  • Να ενισχυθούν οι προσπάθειες του Υπουργείου για εξορθολογισμό των συμβάσεων, ως βασική προϋπόθεση για βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  • Να ενισχυθούν οι έλεγχοι των λογαριασμών των Αναδόχων, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
  • Να υλοποιηθεί η πρόθεση του Υπουργείου για μεταφορά της διαχείρισης των συμβάσεων στη διοίκηση του Υπουργείου.
Τέσσερις ποινικές υποθέσεις 
Από πλαστογραφίες μέχρι και τροφοδοσία οχημάτων μετόχων του ΟΣΕΛ διερευνά η Αστυνομία και ήδη μία από τις τέσσερις υπό διερεύνηση υποθέσεις οδηγήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ενώ οι υπόλοιπες εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση.

Η πρώτη υπόθεση αφορά πλαστογραφίες εγγράφων, ψευδείς καταχωρήσεις λογαριασμών κ.ά. Στην υπόθεση αυτή κατηγορούμενοι είναι δύο εκ των διευθυντών του ΟΣΕΛ και μάρτυρας κατηγορίας είναι ο εκ των διευθυντών και μέτοχος της εταιρείας κ. Τάσος Μιχαηλίδης.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά οκτώ διευθυντές του ΟΣΕΛ οι οποίοι σύντομα αναμένεται να κατηγορηθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Στην υπόθεση αυτή, ελεγχόμενοι είναι τόσο ο κ. Τάσος Μιχαηλίδης όσο και ο πρόεδρος του ΟΣΕΛ Ιορδάνης Ιορδάνους.

Η τρίτη υπόθεση αφορά υπό εξέταση υποθέσεις με κατηγορούμενο μόνο τον κ. Τάσο Μιχαηλίδη.

Η τέταρτη υπόθεση αφορά τον εφοδιασμό καυσίμων οχημάτων του ΟΣΕΛ αλλά και ιδιωτικών οχημάτων μετόχων ή και διευθυντών του Οργανισμού. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου