Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Με ΣΔΙΤ η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό

Τη δρομολόγηση της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. 

Μάλιστα υπόσχεται με αυτό τον τρόπο τη σταδιακή υλοποίηση του συνόλου της γραμμής, μέχρι τη Λυκόβρυση, η οποία έχει προ εκτιμηθεί πριν από κάποια χρόνια στα 3,3 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα αναλάβει τη λειτουργία, άρα και την είσπραξη των εσόδων όλου του Μετρό, αλλά θα αποπληρωθεί με άλλο οικονομικό μοντέλο, που δεν έχει ακόμα διασαφηνισθεί.

Ο κ. Σπίρτζης υποδέχθηκε χθες στο κτίριο του υπουργείου Υποδομών τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα κατασκευής υποδομών. 

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στη διάθεσή μας για να βοηθήσει προκειμένου να ωριμάσουν τα έργα, να υπάρχει η απαραίτητη τεχνική βοήθεια και να υπάρχει και η απαραίτητη χρηματοδότηση», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης. 

«Επίσης συμφωνήσαμε για τους δύο αυτοκινητόδρομους που εμπλέκεται η ΕΤΕπ (σσ. Ολυμπία Οδός, Μορέας) ένα βαρύ χρονοδιάγραμμα, προκειμένου σύντομα να ολοκληρωθούν». Ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε ότι η προσπάθεια της χώρας εστιάζεται στην κατ’ εξαίρεση συνέχιση της χρηματοδότησης των πέντε παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως τον Μάρτιο του 2017.

Κατά τα λοιπά, η κατάθεση στη Βουλή των τροποποιήσεων στη σύμβαση παραχώρησης του Μορέα μετατέθηκε για ακόμα μία φορά στα τέλη του έτους. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει την αύξηση των εγγυήσεων, θέμα που ζήτησε η ΕΤΕπ, και την καταβολή αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων σε αποζημιώσεις προς τον Μορέα για διάφορες καθυστερήσεις.

Όσον αφορά το Μετρό, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι το υπουργείο ζήτησε τη βοήθεια της ΕΤΕπ για την ωρίμανση του φακέλου για την πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό, με στόχο να ενταχθεί στο «πακέτο Γιούνκερ». Πάντως το μεγαλύτερο μέρος του έργου (εκτός της α’ φάσης) δεν έχει ακόμα μελετηθεί από την Αττικό Μετρό. 

Το υπουργείο εισηγήθηκε στην ΕΤΕπ τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων του προαστιακού προς τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας, ύψους 200 εκατ. ευρώ και των αρχαιολογικών εργασιών του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ύψους 40 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση των νέων όρων του διαγωνισμού αναβλήθηκε για ακόμα μία φορά για τον επόμενο μήνα. 

Τέλος, στο όραμα του υπουργείου Υποδομών εντάχθηκε εσχάτως και η «σιδηροδρομική Εγνατία». Όσον αφορά στη σημερινή Εγνατία Οδό, το υπουργείο Υποδομών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξαιρεθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου