Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η απεργία στα τρόλλεϋ στις 27/8/73, υπήρξε η πιο σοβαρή κινητοποίηση, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας

Η πιο σοβαρή διεκδικητική κινητοποίηση των εργατών μέσα στα 1973 και σ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε η απεργία των εργατών (οδηγών, εισπρακτόρων) τρόλλεϋ στις 27 Αυγούστου 1973.

Οι τραμβαγιέρηδες κατέχουν μέσα στο εργατικό κίνημα μια αρκετά αξιόλογη θέση με αγώνες και μέσα στα χρόνια της δικτατορίας. 

Το σωματείο των τραμβαγιέρηδων πρώτο-ιδρύθηκε το 1909 κάνοντας την πρώτη απεργία στις 6 Ιούνη και στις 10 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, το 1911 κηρύχθηκε η τρίτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Η δικτατορία το 1967 βρήκε τον κλάδο με δυο σωματεία που κανένα όμως δεν απολάμβανε την εμπιστοσύνη των εργατών, έτσι από την διάλυση τους το 1971 προέκυψε η «Ένωσις Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ». 

Στις 29 Ιούνη του 1973 σε μια συνέλευση με παλμό και μαχητικότητα η πρόταση για προσφυγή σε απεργία ψηφίστηκε με 296 ναι και μόνο 2 όχι. 

Ο εργοδότης θέλοντας να καταφέρει πλήγμα στην απεργία κατέφυγε σε μια χειρονομία απελπισίας , έδωσε σε κάθε εργάτη το ποσό των 2.000 δρχ έναντι προβλεπόμενης αυξήσεως, κάτι που άφησε ασυγκίνητους τους εργάτες που το σχολίαζαν ειρωνικά, ότι είναι »απεργιακό επίδομα».

Μετά από συζητήσεις και ατελείωτες συναντήσεις η απεργία κηρύχθηκε στις 27 Αυγούστου, στις 26 συνελήφθησαν στα Εξάρχεια ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας και προσήχθησαν στην ασφάλεια. 

Η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία, από τα 150 τρόλλεϋ κινήθηκαν μόνο τα 17 τα οποία οδηγούσαν επιθεωρητές και στην θέση των εισπρακτόρων καθόταν ελεγκτές, δύο επιθεωρητές αρνήθηκαν να ανέβουν στο τιμόνι. Υπογράφτηκε Σ.Σ.Ε με αύξηση τόση σχεδόν, όση διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου