Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή αντίδρασης προς τον Υπουργό Υποδομών, από τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΑΣΑ

Επιστολή προς το Μέτοχο της ΟΑΣΑ ΑΕ, απέστειλε ο Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σύμφωνα με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη για τη δυσχερή κατάσταση των συγκοινωνιών. 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 
Η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας αποτελεί θεσμική υποχρέωση της διοίκησης των Συγκοινωνιών Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ) προς την πολιτική ηγεσία, όσο και προς τους πολίτες. 

Η επιστολή αυτή ακολουθεί μία σειρά από αιτήματα για συνάντηση και ενημέρωση του πολιτικού προϊσταμένου του Ομίλου, καθώς και μια σειρά έγγραφα υπομνήματα με θέσεις και προτάσεις για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών, ήδη από τον Φεβρουάριο 2015, στα οποία δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όλες οι ΑΕ του Ομίλου να λειτουργούν οριακά. 

Δυστυχώς, η μόνη ενασχόληση του εποπτεύοντος Υπουργού με τα θέματα και τη διοίκηση του Ομίλου γίνεται, μέχρι σήμερα, με αρνητικό και δυσφημιστικό τρόπο μέσω των ΜΜΕ.

Είναι αυτοί οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί άλλωστε που χρησιμοποιούνται σε δημόσιες τοποθετήσεις και με αναγκάζουν στη σημερινή επιστολή, χωρίς αυτό να συνεπάγεται απεμπόληση των νόμιμων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για την προστασία της πίστης του Οργανισμού και της δουλειάς που επιτελείται τους τελευταίους 20 μήνες. 

Οι αναιτιολόγητες δημόσιες επιθέσεις υποδηλώνουν αντιλήψεις εντελώς ξένες σε μια σύγχρονη δημοκρατία και ασύμβατες με το δικό μου κόσμο, όπου μετράει μόνον η παραγωγή έργου στο πλαίσιο ξεκάθαρων αρχών και αξιών. 

Το τι κάναμε στον Όμιλο είναι τεκμηριωμένο, καταγεγραμμένο και αναρτημένο στο Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η Έκθεση Πεπραγμένων και το πλάνο αναδιοργάνωσης (βλ. Διαύνεια).

Από τον Ιανουάριο του 2014, αποδείξαμε ότι οι υπάρχει τρόπος να υλοποιήσουμε δύσκολες μνημονιακές υποχρεώσεις προσδίδοντας κοινωνικό πρόσημο στην αναγκαία αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. 

Έτσι, το 2014 διαπραγματευθήκαμε με τους δανειστές με αξιοπιστία, οικονομικά στοιχεία και επιχειρήματα αποτρέποντας οριζόντιες απολύσεις 800 περίπου εργαζομένων και αυξήσεις τιμών που προβλέπονταν στο Μνημόνιο. 

Τους πείσαμε να μειώσουμε τις τιμές. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών μειώθηκε στα 30€ από 45€, το απλό εισιτήριο στο 1,20€ από 1,40€. 

Ως ισοδύναμο παρουσιάσαμε και συμφωνήσαμε ένα ολοκληρωμένο διετές πλάνο αναδιοργάνωσης του Ομίλου, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα, χωρίς οριζόντιες απολύσεις και χωρίς επιπλέον δημοσιονομικούς στόχους. 

Ένα πλάνο ανάπτυξης των Συγκοινωνιών Αθηνών που μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ (UNECE - Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη) για την παροχή της απαραίτητης διεθνούς τεχνογνωσίας. 

Ο κ. Christian Friis Bach, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας της UNECE, έχει εξάρει την προσπάθεια των Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως και όσοι έχουν συζητήσει μαζί μας και διαβάσει το πλάνο. 

Για παράδειγμα, ο κ. Alain Flausch, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Δημοσίων Συγκοινωνιών (International Association of Public Transport - UITP), αλλά και o Sir Peter Hendy, επικεφαλής των Συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London - TfL), προσφέρουν ανιδιοτελώς τη συνεργασία των φορέων τους.

Προτεραιότητά μας υπήρξε εξαρχής η κάλυψη των αναγκών δημόσιας μεταφοράς των κατοίκων του λεκανοπεδίου, μακριά από πολιτικές εντυπωσιασμού και τοπικά ρουσφέτια. 

Έτσι, μειώσαμε τις τιμές για όλους, με βιώσιμο τρόπο βασισμένο σε ολοκληρωμένο σχέδιο (business plan) και επιστημονική μελέτη, και προχωρήσαμε σε μία νέα στρατηγική ενιαίου δικτύου με ανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου, ώστε τα Μέσα να λειτουργούν συμπληρωματικά, που ήδη αποδίδει θετικά, ιδιαίτερα στα προάστια όπου ολοκληρώθηκε η υλοποίηση, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. 

Οι χρήστες των καρτών απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 20,8%, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 70% πιστεύει ότι οι αλλαγές θα έχουν θετική επίδραση γενικότερα στις μετακινήσεις και ο Όμιλος διεύρυνε την πίστη της επιβατικής του βάσης (passenger loyalty), ιδιαίτερα μάλιστα σε φοιτητές και νέους.

Αποδίδουμε αποτελεσματική δουλειά με χαμηλούς τόνους. Έτσι, ο Όμιλος αντιμετώπισε τη μείωση της κρατικής επιδότησης το 2014 κατά 36,5% σε σχέση με το 2013 (κατά 50% σε σχέση με το 2012), χωρίς να μειώσει το επιβατικό του έργο και για πρώτη φορά μετά από πέντε έτη συνεχούς πτώσης, το 2014 υπήρξε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4%. 

Προωθούμε ενεργά την καινοτομία, τα ανοιχτά δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. 

Έτσι, η καινοτόμος εφαρμογή του mobile ticketing (έκδοση εισιτηρίου με τη χρήση κινητού τηλεφώνου) έσπασε το ταμπού του χάρτινου εισιτηρίου, πραγματοποιήσαμε τον πρώτο μαραθώνιο προγραμματισμού με ανοιχτά δεδομένα συγκοινωνιών (hackathon) με ρεκόρ συμμετοχών για τέτοιο γεγονός στην Ελλάδα, ενώ η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έργα που ξεμπλόκαραν, υπογράφηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται το 2014, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του Ομίλου.

Στηρίζουμε ουσιαστικά τους εργαζομένους. Έτσι τους προστατεύσαμε από τις οριζόντιες απολύσεις, ενώ υπογράφηκαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και στις τρεις ΑΕ του Ομίλου. 

Επιδεικνύουμε κοινωνική ευαισθησία και προσφέρουμε βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας, μακριά από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κατάστασής τους. 

Έτσι, ο Όμιλος συνεισέφερε και συνεισφέρει στις ειδικές μετακινήσεις των προσφύγων με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, όπως και ότι άλλο είναι απαραίτητο.

Η αξιολόγηση του καθενός προκύπτει μέσα από το έργο και τα αποτελέσματα. Έτσι πιστεύω ότι έχει παρέλθει η εποχή που η αλλαγή ενός Υπουργού αυτόματα σήμαινε το «ξήλωμα» των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων και την πλήρη ασυνέχεια στις δημόσιες δομές. 

Ανέλαβα με πενταετή θητεία και στην πρώτη μου κιόλας χρονιά έδωσα θετικά δείγματα. Αν παρόλα αυτά ο Μέτοχος θεωρεί ότι η διοίκηση του ΟΑΣΑ πρέπει να αλλάξει, τότε υπάρχουν οι θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να κινηθούν και ο καθιερωμένος τρόπος που ζητούνται οι αυτονόητες διευκολύνσεις.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι στηρίζουν τις Συγκοινωνίες Αθηνών να παραμείνουν δημόσιες, προσιτές, σε λειτουργία και με όραμα ανάπτυξης. 

Πρωτίστως τους περίπου 8.000 εργαζομένους του Ομίλου που στηρίζουν καθημερινά το συγκοινωνιακό έργο της πρωτεύουσας σε δύσκολες συνθήκες. 

Και ασφαλώς, το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη για την εμπιστοσύνη στη σχετική επαφή με τους θεσμούς τον Απρίλιο του 2015, το Γραφείο του κ. Γ. Σταθάκη ως αρμόδιου Υπουργού κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, και τη Γενική Γραμματέα κα Θ. Πέρκα, χωρίς την οποία οι αστικές συγκοινωνίες το καλοκαίρι θα είχαν καταρρεύσει. 

Επίσης, τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη που ως αρμόδιος Υπουργός με πρότεινε στα 35 μου χρόνια στο ρόλο αυτό και μαζί με όλη την τότε πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του τότε Πρωθυπουργού και του Γραφείου του, στήριξαν τις πρωτοβουλίες μας στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες χωρίς κομματικές παρωπίδες, αλλά με εθνική ευθύνη. 

Ότι πετύχαμε, έγινε χάρη στο διάλογο, τη συνεννόηση και τη συναίνεση, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο πέρα από τον κοινό στόχο για καλύτερες αστικές συγκοινωνίες.

Είναι μια ευκαιρία και σήμερα, να στηρίξουμε τις δημόσιες Συγκοινωνίες Αθηνών ξεμπερδεύοντας με τις παλιές νοοτροπίες και ενισχύοντας το νέο, για να κερδίσουμε το αύριο. 

Ένα αύριο με σύγχρονες συγκοινωνίες που θα αυξήσουν την αστική κινητικότητα, θα βελτιώσουν το περιβάλλον και θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων στην πόλη μας. 

Άλλωστε, όπως έχει γράφει ο Καναδός δημοσιογράφος Charles Montgomery: "Μια προηγμένη πόλη δεν είναι ένα μέρος όπου οι φτωχοί μετακινούνται με αυτοκίνητα, αλλά αυτή όπου ακόμη και οι πλούσιοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς". Ας το πετύχουμε. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου