Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Συγκοινωνίες: Η λαθρεπιβίβαση απειλεί σοβαρά τις εταιρείες

Έχοντας ήδη «χαρίσει» στο χαλασμένο μηχάνημα τρία κέρματα των 2 ευρώ και μη έχοντας σε ποιον να απευθυνθεί, ρώτησε τους υπόλοιπους επιβάτες που περίμεναν το τραμ εάν έχει κάποιος περισσευούμενο εισιτήριο να της πουλήσει. 

«Μα καλά, γιατί δεν ανεβαίνεις έτσι πάνω, χωρίς εισιτήριο; Όλοι αυτό κάνουμε, βρούμε δε βρούμε εισιτήριο», ήταν η αφοπλιστική απάντηση των τριών ατόμων που περίμεναν στη στάση.

Η ιστορία είναι πραγματική και μάλλον προέρχεται από έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ευσυνείδητους πολίτες αυτής της χώρας, καθώς η ίδια, μη μπορώντας να βρει εισιτήριο και έχοντας ήδη χάσει 6 ευρώ, επέστρεψε στο σπίτι της με ταξί. 

Αποτέλεσμα ήταν η ευσυνείδητη επιστροφή στο σπίτι να της κοστίσει χρυσάφι. Μπορεί η λαθρεπιβίβαση να αποτελεί πληγή ετών για τις αστικές συγκοινωνίες, ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει λάβει επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των συγκοινωνιακών εταιρειών διαστάσεις. 

Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να καταργήσει το κατά κοινή ομολογία προβληματικό σώμα εθελοντών-ελεγκτών (ακολουθούσε συχνά ακραίες και αθέμιτες πρακτικές) έχει σχεδόν εξαλείψει τους ελέγχους εισιτηρίων στα μέσα. 

Την ίδια στιγμή οι τρεις περίπου εβδομάδες ελεύθερης μετακίνησης λόγω capital controls, εκτός από τα 10 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, που κόστισαν στον ΟΑΣΑ, προκάλεσαν ακόμη μια πληγή στις συγκοινωνίες. 

Οι πολίτες άργησαν να ξαναμπούν στη λογική του εισιτηρίου, πολλοί εκ των οποίων έχουν ξεχάσει με τι μοιάζει το ακυρωτικό μηχάνημα στα λεωφορεία, αναφέρουν στελέχη των εταιρειών.

Ακόμη και οι λίγοι που θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο δυσκολεύονται να το βρουν. Τα σημεία πώλησης εισιτηρίων έχουν περιοριστεί στα 1.400 από 4.000 που ήταν το 2011. 

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, πολλοί είναι οι περιπτερούχοι που αρνούνται να αγοράσουν τις δεσμίδες των 50 ή 100 εισιτηρίων. Μπορεί ο περιπτεράς να εισπράττει το 4% από κάθε εισιτήριο που πωλεί, ωστόσο πρέπει να κάνει μεγάλο τζίρο για να τον συμφέρει. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτά προπληρώνονται στον ΟΑΣΑ (για την ακρίβεια, στον μεσάζοντα, ο οποίος τα διανέμει στα περίπτερα και εισπράττει το 0,045% για κάθε εισιτήριο), οι περιπτερούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να στερηθούν την περιορισμένη ρευστότητα που έχουν. 

Ο Οργανισμός ήθελε να διαθέσει εισιτήρια και στα σούπερ μάρκετ, αλλά τα καταστήματα έκριναν ότι δεν τους συμφέρει. 

Στα περιορισμένα σημεία πώλησης εισιτηρίων προστίθενται τα τεχνικά προβλήματα, που παρατηρούνται πολύ συχνά στα εκδοτικά μηχανήματα, τα οποία μπορεί ακόμη και να «φάνε» κέρματα χωρίς να εκδώσουν εισιτήριο. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται συχνότερα στους σταθμούς του τραμ, όπου, όπως εξηγούν στελέχη της ΣΤΑΣΥ, τα μηχανήματα δεν ήταν κατασκευασμένα να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Φαινόμενα δολιοφθοράς 
Οι χωρίς υπαλλήλους της εταιρείας σταθμοί του τραμ ευνοούν φαινόμενα δολιοφθοράς στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να επισκευάζει συστηματικά έκτακτες βλάβες. 

Ωστόσο από τη στιγμή που εκδηλώνεται η βλάβη μεσολαβεί συνήθως σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να ενημερωθεί η εταιρεία, καθώς δεν υπάρχουν σε κάθε σταθμό εκπρόσωποί της. 

Δυνατότητα αντικατάστασης των μηχανημάτων δεν υπάρχει, καθώς όλο το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αναμένει το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (έξυπνο εισιτήριο), το οποίο περιλαμβάνει νέο εξοπλισμό. Η τοποθέτηση και λειτουργία του νέου συστήματος δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2016. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου