Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Εργαζόμενοι Μετρό Θεσσαλονίκης: «Λύση και απολύσεις δεν πάνε μαζί!»

Με επιστολή τους οι εργαζόμενοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν τις απολύσεις στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου και τονίζουν πως λύση με απολύσεις δεν πρόκειται να βρεθεί.

Η λύση για το Μετρό Θεσσαλονίκης βρέθηκε. Απλά δεν το χρειαζόμαστε τελικά. 

Πως διαφορετικά να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως την ώρα που περιμένουμε την εξαγγελία της λύσης από τον Σπίρτζη, την ίδια ώρα απολύονται και άλλοι εργαζόμενοι από το αρχαιολογικό τμήμα του έργου. 

Αντί η Αττικό Μετρό να υποχρεώσει τον ανάδοχο να υπογράψει τη σύμβαση για τα επιπλέον χρήματα για τις αρχαιολογικές εργασίες, αντί ο Υπουργός Εργασίας να παρέμβει για την ματαίωση των απολύσεων αυτών οι οποίες παραβιάζουν βάναυσα κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αντί ο ίδιος ο εργολάβος να παλεύει για την επανέναρξη των εργασιών και να θέλει να εισπράξει ζεστό χρήμα τέτοια εποχή, όλοι μαζί προφανώς, σε μια συμπαιγνία συμφερόντων και πλήρους καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων αποφασίζουν, ερήμην κάθε ουσιαστικά υπευθύνου, για την τύχη οικογενειών. 

Πραγματικά, το Μετρό Θεσσαλονίκης προσφέρει όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε όλη τη χώρα:
  • Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πειραματικής εφαρμογής κάθε είδους νέας εργασιακής νομοθεσίας. 
  • Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πως δεν κατασκευάζεις ένα δημόσιο έργο. 
  • Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πως εξαγγέλλεις χωρίς υποχρέωση να εκτελείς. 
  • Πως υπόσχεσαι, χωρίς να δεσμεύεσαι. 
  • Πως αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες, χωρίς να προσδοκάς αποτέλεσμα.
Επιτέλους πείτε την αλήθεια. Το έργο πρέπει να γίνει από δούλους. Πρέπει να τα ισοπεδώσει όλα, πρέπει να φύγουμε όλοι. Προφανώς ενοχλούμε. Πείτε όμως όλη την αλήθεια. Πρέπει με κάθε τρόπο να κολακέψουμε τους μεγαλοεργολάβους που δήθεν τους πολεμάμε. Πρέπει να ικανοποιήσουμε κάθε επιθυμία. Διαφορετικά τα νομικά εργαλεία της έκπτωσης από το έργο υπήρχαν. Το όπλο ήταν πάνω στο τραπέζι. Τι δεν καταλαβαίνουμε δηλαδή;

Αν πραγματικά, έχει μείνει έστω ένα ψήγμα ευθιξίας, περιμένουμε από τους υπεύθυνους του έργου, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους:

*Ανάκληση όλων των απολύσεων
*Άμεση επανέναρξη των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία. Ως εργαζόμενοι βάζουμε στοίχημα πως πριν το 2021 δε θα υπάρξει λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αν ισχύει κάτι διαφορετικό, τότε ας βγει ο κ. Σπίρτζης και ας μας διαψεύσει. Πολλοί προκάτοχοί του είπαν τα ίδια και όλοι ξέρουμε ποια ήταν η τύχη τους!

*Άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αντί να έχουμε 3000 εργαζόμενους, το Μετρό Θεσσαλονίκης μετρά μόνο 200 άτομα!!! 

Παράλληλα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, πρώην και νυν, τους πληγέντες από την κατάντια του έργου αλλά και τους φορείς της πόλης σε συστράτευση και σε δυναμική παρουσία την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου και θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου