Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Επέστρεψαν οι πρώτοι 100 εργαζόμενοι στο Μετρό

Στη ΣΤΑΣΥ επέστρεψαν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού οι 100 από τους περίπου 280 εργαζόμενους που το 2010 είχαν οδηγηθεί στην πόρτα εξόδου της πρώην Αττικό Μετρό εταιρεία λειτουργίας (ΑΜΕΛ) καθώς είχαν διοριστεί με ρουσφετολογικά κριτήρια στην εταιρεία το διάστημα πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή.

Και παρά το έντονο φλέρτ της Ελλάδας με την μεγαλύτερη, μεταπολεμικά, καταστροφή της, την άτακτη χρεοκοπία, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι πρώην υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσαν, κατά προτεραιότητα, να εφαρμόσουν την εγκιβωτισμένη στο νομοσχέδιο τροπολογία για το Παρατηρητήριο άνοιας που είχαν ψηφίσει τον Δεκέμβριο του 2014 σχεδόν όλα τα κόμματα (Πασόκ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ).

Για κάποιους μία μεγάλη αδικία αποκαθίσταται παρά το πόρισμα Ρακιντζή βάσει του οποίου, σε πολλές περιπτώσεις, το 2009 στο μετρό πρώτα προσέλαβαν και ύστερα έκριναν εάν οι προσληφθέντες πληρούν τις...προϋποθέσεις.

Και όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη των σωματείων της ΣΤΑΣΥ, οι διορισμοί αυτοί δεν είναι παρά τμήμα των περίπου 300 προσλήψεων από τις οποίες έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Ερωτήματα 
Στο διά ταύτα όμως, παράγοντες που γνωρίζουν, θέτουν σειρά καίριων ερωτημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση 2037 της ΣΤΑΣΥ από τα 103 άτομα που τοποθετούνται στον οργανισμό, οι 61 είναι είτε ελεγκτές κομίστρου είτε εκδότες εισιτηρίων, οι 14 υπεύθυνοι σταθμού, ενώ των υπόλοιπων το αντικείμενο είναι περισσότερο τεχνικό (τεχνίτης επιδομής κτλ).

Έτσι, το ερώτημα που τίθεται είναι που θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στην έκδοση εισιτηρίων ή τον έλεγχο κομίστρου όχι τόσο σήμερα, αλλά όταν τοποθετηθούν -υπολογίζεται το 2016- μπάρες στο μέσο σταθερής τροχιάς, οι οποίες θα περιορίσουν τη χρησιμότητα των ελεγκτών κομίστρου. Αυτό όταν αντί των νέων προσλήψεων θα μπορούσε η έκδοση εισιτηρίων να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα μέσω της διανομής τους από περισσότερα ειδικά σημεία πώλησης.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν όσοι γνωρίζουν, σχετικά με το εάν καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη μισθοδοσία, με δεδομένη την απώλεια εσόδων που υπέστη εξαιτίας των δωρεάν μετακινήσεων που επέβαλε ο κ. Σπίρτζης τις εβδομάδες πριν και μετά το δημοψήφισμα.

Για το σύνολο του ΟΑΣΑ, που αποτελείται από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων από την απόφαση Σπίρτζη είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Θα είναι, λοιπόν, δυνατή η έγκαιρη μισθοδοσία των 103 επαναπροσληφθέντων στο μετρό, δεδομένου ότι η ΣΤΑΣΥ αντιμετωπίζει και έλλειμμα εκατομμυρίων; 

Ακόμη ο διορισμός 103 ακόμη ατόμων στη ΣΤΑΣΥ δεν θα έφερνε πιο κοντά την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κλειδώσει;

Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν ερωτήματα επί της διαδικασίας, εάν δηλαδή το ΑΣΕΠ ενέκρινε τους διορισμούς, μιας και η προκήρυξη της ΣΤΑΣΥ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους πρώην εργαζόμενους δημοσιεύθηκε το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και οι διορισμοί εγκρίθηκαν μετά από περίπου ένα μήνα.

Περιττό να αναφερθεί ότι ουδόλως προβλέπεται στις επίσημες αποφάσεις το πόσο θα στοιχίσει στο φορολογούμενο η τοποθέτηση 103 ατόμων στη ΣΤΑΣΥ.

Η πρακτική αυτή δεν είναι ξένη ως προς τα ήθη της απελθούσας κυβέρνησης: η απόφαση (ΦΕΚ 1386, Β΄, 3.7.2015) που συνυπογράφουν ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρότι εγκρίνει τη διαδικασία της επαναπρόσληψης στη ΣΤΑΣΥ των εργαζομένων της πρώην ΑΜΕΛ των οποίων η σύμβαση έληξε από 1.1.2010 έως και 31.12.2010, αναφέρει ότι το γεγονός αυτό δεν προκαλεί επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. 




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου