Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Διορισμοί διοικήσεων σε ΔΕΚΟ με παλαιοκομματικές πρακτικές

Στην πρακτική της τοποθέτησης ξεχωριστών προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στις δημόσιες επιχειρήσεις του πρώην υπουργείου Υποδομών, η οποία είχε ανασταλεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, επιστρέφει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας προωθεί ξεχωριστούς προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΡΓΟΣΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι θα περάσουν από ακρόαση από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής την Τρίτη.

Πρόκειται για θεσμικό πισωγύρισμα, καθώς από το 2010 και ειδικά από το 2012 και μετά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες του υπουργείου Υποδομών ήταν το ίδιο πρόσωπο, τόσο για λόγους οικονομίας όσο και για λόγους πολιτικού συμβολισμού εξοικονόμησης πόρων.

Ειδικότερα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ προωθείται ο κ. Γιάννης Μπενίσης, ο ορισμός του οποίου -γνωστός εδώ και μήνες- έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς τυγχάνει σύντροφος της περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου. Μάλιστα, το Δημόσιο δεν προχωρούσε στην πρότασή του για ορισμό του στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ. Ο κ. Μπενίσης είναι συνταξιούχος μαθηματικός και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στη θέση του πρόεδρου της ΕΥΔΑΠ προωθείται ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, υδρογεωλόγος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ο οποίος ήταν αποσπασμένος στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ).

Οι κκ. Μπενίσης και Παπαδόπουλος αντικαθιστούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αντώνη Βαρθολομαίο. Ο διορισμός του κ. Μπενίση και του κ. Παπαδόπουλο θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Προηγήθηκε η αλλαγή επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης θα φέρει σε ακρόαση από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής τους προτεινόμενους για τη θέση του πρόεδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κκ. Χρήστο Δουκάκη καιΘανάση Βούρδα, αντίστοιχα.

Ο κ. Δουκάκης είναι τοπογράφος μηχανικός και συνταξιούχος της πρώην Γενικής Γραμματείας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων του πρώην υπουργείου Υποδομών, με εμπειρία στα έργα παραχώρησης.

Ο κ. Βούρδας είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει θητεύσει στο ΠαΣοΚ και έχει διατελέσει σύμβουλος δημάρχου Χανίων, σύμβουλος διοίκησης στην ΗΛΠΑΠ ΑΕ, επιστημονικός σύμβουλος υφυπουργού Γεωργίας, ειδικός σύμβουλος υπουργείου Εσωτερικών και μέλος του ΔΣ του ΕΛΟΤ.

Η ΕΡΓΟΣΕ είναι ακέφαλη μετά την παραίτηση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ.Κώστα Σπηλιόπουλου τον Δεκέμβριο του 2014. Έκτοτε εκτελεί χρέη διευθύνοντος ο κ.Μιχαήλ-Άγγελος Βαρελάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ στο ΔΣ της εταιρείας.

Τι απαντά ο κ. Σπίρτζης 
Ερωτηθείς από «Το Βήμα» για αυτή την αλλαγή πλεύσης εν μέσω βαθιάς οικονομικής δυσπραγίας, ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι κατ' αρχάς πρέπει να γίνει ένας απολογισμός για την επιτυχία ή όχι του μοντέλου της τοποθέτησης του ιδίου προσώπου στη θέση του πρόεδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. «Εμείς έχουμε στόχο... οι διοικήσεις των νέων φορέων να είναι σε άλλη λογική. Δεν είναι φοβερό κόστος για την ΕΥΔΑΠ 10 και 12 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο» είπε.

«Να σας πω τι είναι κόστος για την ΕΥΔΑΠ και για τους υπόλοιπους φορείς και σας το λέω εμβληματικά: Σαράντα περίπου μηχανικοί της γενιάς μου έχουν πάρει από δημόσιο φορέα άδεια άνευ αποδοχών, έχουν αφήσει τις οικογένειές τους στη χώρα και δουλεύουν στο μετρό της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά δεν έχει πάει η Αττικό Μετρό με αυτούς τους 30 ανθρώπους, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει μελετητές εργολήπτες και άλλους να πάρει μία δουλειά» τόνισε.

«Το ίδιο ισχύει για τα Βαλκάνια, για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Αφρικής γενικότερα και το ίδιο ισχύει για δομές που οφείλαμε να έχουμε φτιάξει εδώ και χρόνια για να εισφέρουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, μια που είπατε για την ΕΥΔΑΠ, ότι υπήρχαν τέσσερις διαγωνισμοί για υδρομετρητές και συμβατικούς υδρομετρητές και ηλεκτρονικούς υδρομετρητές. Δεν είναι κάποια τεχνολογία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη χώρα μας, σε μία συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με ιδιωτικές εταιρείες ή με την ίδρυση μίας νέας μονάδας που θα φτιάχνει υδρομετρητές, χρειαζόμαστε 2,5 εκατομμύρια υδρομετρητές στην Αθήνα και άλλες 2,5 στην υπόλοιπη Ελλάδα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Θα έχουμε μία βιώσιμη μονάδα και θα βοηθήσουμε και την εγχώρια παραγωγή στον ιδιωτικό τομέα κάνοντας τέτοιες δραστηριότητες και συμβάλλοντας στο χτίσιμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοικονομώντας 10 και 12 χιλιάδες τον χρόνο από ένα μέλος εκτελεστικό της διοίκησης, γίνεται όταν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν όραμα και θέλουν να υλοποιήσουν τέτοιες πολιτικές» τόνισε.

«Θα μας ήταν πάρα πολύ εύκολο να ακολουθούσαμε ένα άλλο μοντέλο, λαϊκίστικα και επικοινωνιακά, να βάζαμε έναν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και στη συνέχεια να ξοδεύαμε εκατομμύρια σε συμβούλους για να υλοποιήσουν αυτές τις δράσεις. Επιλέγουμε μία άλλη πολιτική και για την εξωστρέφεια της χώρας και για την παραγωγική της ανασυγκρότηση» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου