Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Οδικές Συγκοινωνίες: εξετάζεται η τοποθέτηση ειδικού τσιπ σε λεωφορεία - τρόλλεϊ

Συστηματική παρακολούθηση μέσω ειδικού λογισμικού της «συμπεριφοράς» και αποδοτικότητας κάθε οχήματος προγραμματίζει να καθιερώσει η εταιρεία ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) για τον έλεγχο του κόστους χρήσης και συντήρησης των λεωφορείων και των τρόλεϊ. 

Παράλληλα προγραμματίζεται η προμήθεια 500 νέων λεωφορείων και τρόλεϊ, αριθμός ο οποίος στην πορεία ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τη διαμόρφωση των συγκοινωνιακών συνθηκών. 

Στόχος της διοίκησης της ΟΣΥ είναι να καλυφθούν κατ’ αρχάς οι υφιστάμενες ελλείψεις σε οχήματα αλλά και ανταλλακτικά, που έχουν «εγκλωβίσει» μεγάλο αριθμό τους στα αμαξοστάσια. 

Το νέο λογισμικό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, καθώς θα συνδεθεί με τα νέα οχήματα που θα αγοραστούν και θα παρακολουθούνται συστηματικά, ενώ η προμήθεια ανταλλακτικών τους θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες του κάθε λεωφορείου.

Η εταιρεία ΟΣΥ διαθέτει στόλο 2.148 λεωφορείων και 366 τρόλεϊ. Μεγάλος αριθμός αυτών βρίσκεται ακινητοποιημένος στα αμαξοστάσια λόγω περικοπών στα δρομολόγια και βλαβών οι οποίες δεν αποκαθίστανται, αφού δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. 

Στους δρόμους κυκλοφορούν μόλις 1.300 λεωφορεία, καθώς για τα υπόλοιπα είτε δεν υπάρχουν ανταλλακτικά είτε δεν επαρκούν οι οδηγοί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Κύκλοι του ΟΑΣΑ επισημαίνουν ότι η χρήση του νέου συστήματος, το οποίο θα συνδέει την «αποτελεσματικότητα» κάθε λεωφορείου με το κόστος αγοράς του, είναι απαραίτητη για την εξοικονόμηση του κόστους συντήρησης και την καλύτερη δυνατή διαχείριση του στόλου. Το εν λόγω λογισμικό, το οποίο θα περιλαμβάνει το ιστορικό συντήρησης, θα κάνει «απολογισμό συμπεριφοράς» (βλάβες, οχηματοχιλιόμετρα), συνδέοντάς το με συγκεκριμένα κριτήρια παλαιότητας. Παράλληλα θα καθιερωθεί η χρήση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης καυσίμων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της κατανάλωσης του κάθε οχήματος.

Στόχος της εταιρείας είναι τόσο η προμήθεια των νέων οχημάτων όσο και το νέο πρόγραμμα «παρακολούθησης» της συμπεριφοράς τους να ενταχθούν στον προγραμματισμό για την επόμενη οκταετία, με τους πόρους να αντλούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης των εταιρειών που παράγουν συγκοινωνιακό έργο, κύκλοι της διοίκησης του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι για το 2012 η εταιρεία ΟΣΥ παρουσίασε ζημίες 52 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες από αυτές του 2011, που είχαν διαμορφωθεί στα 170,5 εκατ. ευρώ. Σανίδα σωτηρίας για τα οικονομικά της ΟΣΥ αποδείχθηκε η αύξηση της κρατικής επιδότησης η οποία ανήλθε στα 156 εκατ. ευρώ, από 127 εκατ. ευρώ το 2011, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα (124,5 εκατ. ευρώ). Στη συγκράτηση των ζημιών της εταιρείας συνέβαλε και η, κατά 33 εκατ. ευρώ μείωση του κόστους μισθοδοσίας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΟΣΥ, το 2103 θα πρέπει να «κλείσει» για την εταιρεία με λειτουργικά κέρδη, παρά την προβλεπόμενη μείωση του κύκλου εργασιών που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 115 εκατ. ευρώ έναντι 124,5 εκατ. ευρώ.

Λαθρεπιβάτες

Η καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής αποτελεί ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την ενίσχυση των εσόδων, καθώς εκτιμάται ότι οι λαθρεπιβάτες αγγίζουν μεσοσταθμικά το 25%, ενώ υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές στις οποίες το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται ακόμη και στο 50%.

Μεταξύ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την καταπολέμηση του φαινομένου περιλαμβάνεται η επιβίβαση από την μπροστινή θύρα λεωφορείων και τρόλεϊ. Αρχικώς θα εφαρμοστεί στις λεωφορειακές γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλα δρομολόγια. Παράλληλα, από το τέλος του μηνός θα διατίθεται εντός των οχημάτων ενιαίο εισιτήριο, σε τιμή προσαυξημένη κατά 0,10 ευρώ (1,50 ευρώ).



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου